skip to Main Content

Going veg(etari)an in Berlijn

Going Veg(etari)an In Berlijn

Hipster heaven, techno Walhalla én de vegan hoofdstad van Europa: je vindt het allemaal in Berlijn. Hoewel het even duurt voordat je je weg gevonden hebt in deze ietwat rauwe stad, kan je in ieder geval je duurzame hartje ophalen. Ik heb in vier dagen meer vegan en vegetarische hotspots gezien dan in heel Nederland bij elkaar. Lees snel verder voor vier door DS geselecteerde tips!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

East Side Gallery

#1 Mustafa’s Gemüse Kebap

De eerste plek die ik ging ontdekken was Mustafa’s Gemüse Kebap. Je vindt dit stalletje in Kreuzberg, één van de multiculti wijken van Berlijn. Deze wijk ten zuiden van de rivier de Spree bestaat eigenlijk uit twee delen: “Kreuzberg 61” (of Südwest) en het wat kleinere “SO 36” (Südost), welke zijn vernoemd naar voormalige postcodes. Oorspronkelijk was deze wijk het hart van de krakers- en punkbeweging, maar ook woont er een hele grote Turkse populatie. Nu is het een hippe wijk geworden met veel hippe (Turkse) restaurantjes, ateliers en kledingwinkels. Nadat ik Mustafa’s tentje zowel meerdere keren op internet was tegengekomen als door een vriendin was aangeraden, had ik hooggespannen verwachtingen. Maar tot mijn verbazing bleek het een heel klein eetstalletje te zijn, waar sinds de vergaarde roem duidelijk niks veranderd is! Nu is de döner kebab in Berlijn uitgevonden en telt de stad maar liefst 1.000 dönerzaken, maar Mustafa (die eigenlijk Tarik Kara heet), is vooral bekend geworden door zijn Gemüsedöner (groentedöner). Er stond een enorme rij, maar het wachten is absoluut de moeite waard. Je kan kiezen uit een vegetarische optie of de variant met kip. Ik probeerde de vegetarische, en voor een paar euro krijg je een pitabroodje vol heerlijke gegrilde groente, aardappelstukjes, feta en verschillende sausjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mehringdamm 32 (pal naast het gelijknamige metrostation)

#2 Colours Kleidermarkt

Als je dan wat verder rondstruint door Kreuzberg, kom je terecht bij Colours Kleidermarkt. In deze zaak kun je de gekste vintage en tweedehands kleding scoren. Hoewel een deel van het assortiment een vaste prijs heeft, kan je de rest krijgen voor €13,99 per kilo. Het aanbod is enorm, waardoor het in het begin wat overweldigend is voor een niet-zo-ervaren-vintage-shopper als ik, maar ook heel gevarieerd en mooi op kleur gesorteerd. Van leren jasjes tot schoenen en van kleurige bloesjes tot bruidsjurken (ja, echt!): voor ieder wat wils. En elke dinsdag is er 30% korting tijdens het happy hour van 11 tot 1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bergmanstrasse 102 (let op, het zit aan een binnenplaatsje)

#3 Veganz

Berlijn doet haar vegan-naam eer aan dankzij Veganz: de grootste vegan supermarkt van Europa. Je vindt deze als je de Bergmanstrasse wat verder afloopt, aan het Marheinekeplatz, maar het grootste filiaal zit in de wijk Friedrichshain. Hoewel de producten wat prijziger zijn, is het aanbod wel indrukwekkend. Je vindt er zelfs vegan kalkoenen! Het kostte me dan ook grote moeite om mijn diehard vegan vriendinnen de winkel uit te slepen, wat ongetwijfeld te maken had met alle hapjes die je kon proeven… Ook kan je een vorkje prikken in het bijbehorende restaurant The Bowl, of snacken bij het vegan buffet Goodies, óf vegan schoenen kopen. Fun fact: de keten is opgezet door een voormalige manager van Mercedes Benz, die zelf ook vegan is! Het motto van Veganz is nu: “Wir lieben Leben.”

Friedrichshain is trouwens ook leuk om in rond te lopen, en voelt wat rauwer en creatiever aan. Tot de val van de muur was dit Oost-Berlijn, en even verderop aan de rivier kan je dan ook de East Side Gallery vinden naast de mooiste en langste brug van Berlijn, de Oberbaumbrücke. Pal tegenover Veganz zit een oud industrieterrein genaamd RAW-Gelände, wat nu een cultureel complex vormt vol (techno)clubs (zoals Suicide Circus en Cassiopeia), een Biergarten, een klimmuur, een jazz café, street art en zelfs vegan fastfood voor als je nog een nachtelijke snack nodig hebt. Even verderop zit de Simon-Dach-Strasse, wat de straat met de meeste kroegen van Berlijn is, waarachter dan weer de Sovjet-stijl Karl-Marx-Allee ligt. Maar ook hier kan je allemaal hippe winkeltjes vinden – je moet alleen even voorbij het metrostation kijken dat momenteel wat chaotisch is omdat het verbouwd wordt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Warschauer Strasse 33 (sla rechtsaf als je het gelijknamige metrostation uitloopt)

#4 Yellow Sunshine

Tot slot kwamen we terecht bij Yellow Sunshine, wat het eerste bio fastfood restaurant van Duitsland is. Hier serveren ze uitsluitend vegetarische en vegan burgers. Verwacht geen McDonalds-achtige taferelen: binnen kan je gezellig aan de houten tafeltjes zitten, of buiten op het terras vertoeven. Ook dit ligt in de wijk Kreuzberg, maar in een deel dat wat meer hipster aan doet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wiener Strasse 19, U-Bahnhof Görlitz

Kortom: er vallen genoeg duurzame plekjes te ontdekken! Ondanks dat Berlijn niet echt een duidelijk centrum heeft en het mij dus even tijd kostte om mijn draai te vinden, is het ontzettend leuk om te zien hoe bewust deze stad bezig is. Bovendien heeft ook elk ‘normaal’ restaurant dat ik ben tegengekomen vegan opties op de menukaart staan. De combinatie van de (nogal zware) geschiedenis, kunst, heerlijk en verantwoord eten en heftige feesten maakt een citytrip in ieder geval uniek!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Creatieve boodschap van de gemeente:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top