skip to Main Content

Een nieuw jaar, een nieuwe voorzitter

Nu de andere vijf bestuursleden van Studenten voor Morgen al aan jullie zijn voorgesteld, is het tijd voor een uitgebreider interview met de nieuwe voorzitter: Hanna Lubbers. Wie is deze duurzame dame, wat zijn haar ambities en hoe gaat zij komend jaar aanpakken?

Hanna is 23 jaar en heeft net haar bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA afgerond. Niet de meest voor de hand liggende studie qua duurzaamheid, dus hoe is ze hier dan ingerold? “Afgelopen jaar heb ik een semester in Noorwegen gestudeerd, waar ik een vak over energierecht heb gevolgd. Daarvoor wist ik niet zoveel over duurzaamheid, maar ik vond dit zo leuk dat het mijn passie is geworden!”

hannaHanna’s enthousiasme heeft haar bewogen om na de zomer de master Energy & Climate Law in Groningen te gaan volgen. Momenteel loopt ze stage bij het Ministerie van Economische Zaken in de sector Energiemarkt & Innovatie. Verder is ze groot fan van koffie drinken op nieuwe terrasjes in Amsterdam, “ik drink echt heel veel koffie”, en is ze net begonnen met wielrennen.

Vrij toevallig is Hanna bij Morgen terecht gekomen. “Ik was op zoek naar iets extra’s, en toen ik bij het interview voor Green Office coördinator zat, werd ik gevraagd of ik niet voor het bestuur wilde solliciteren.” En zo geschiedde. Hoewel het nieuwe bestuur nog in de oriëntatiefase zit, heeft ze al wel het voornemens om Morgen nog groter te maken en contacten te blijven leggen. Eerst gaat ze echter met de andere vijf meiden eens goed bekijken waar ze in zijn beland en hoe alles werkt.

Hoe ziet ze haar rol als voorzitter? “Ik ben een groot voorstander om op basis van gelijkheid te werken, en dus niet als een directeurtje de rest te regeren,” aldus Hanna. Ook heeft ze al eerder een bestuur gedaan, dus ze weet dat het belangrijk is om te investeren in team-building. “Ik wil niet alleen op een zakelijke manier samenwerken, maar juist dat we elkaar goed leren kennen en bijvoorbeeld ook weekendjes met elkaar weg gaan. Het is niet alleen werk wat we doen, maar ook voor de lol!”

Wat betreft de interesse van haar medestudenten voor duurzaamheid, zat ze bij rechten niet helemaal in de goede groep. “Door Morgen kwam ik erachter hoeveel studies eigenlijk met duurzaamheid te maken hebben. Ik denk dat vooral de Green Offices hier aan kunnen bijdragen: hierdoor zien mensen duurzaamheid vaker voorbij komen, bijvoorbeeld met afvalscheiding.” Maar hoe gaat ze mensen bereiken die hier niet al mee bezig zijn of geïnteresseerd in zijn? “Misschien zou het een idee zijn om in elke studie een verplicht onderdeel over duurzaamheid in te voeren. Hoe meer je het om je heen hoort en ziet, hoe meer het gaat leven. Dat zie je bijvoorbeeld bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in het bedrijfsleven, waar duurzaamheid ook steeds meer een rol gaat spelen.”

Tot slot: wat zou Hanna doen als ze voor één dag premier van Nederland zou zijn? “Dan zou ik de elektriciteitscentrales sluiten. Ik vind het echt belachelijk dat Nederland in Europa onderaan staat qua duurzaamheid, ik schaam me er voor. Hopelijk zullen dingen als de klimaatzaak ons in een beter daglicht zetten. Maar ik denk dat ik het hier wel druk genoeg mee heb voor één dag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top