skip to Main Content

Tips van de elektricien voor het besparen van stroom

Tips Van De Elektricien Voor Het Besparen Van Stroom

Het besparen van energie is een van de zaken waarmee je eenvoudig kunt besparen, zonder dat het je iets kost. Vaak kom je opmerkingen tegen als ‘zet de radiator een graadje lager en trek een trui aan’, maar voor veel mensen is dat net iets over de grens van het besparen. In dit artikel zullen we enkele tips geven om te kunnen besparen, zonder dat je al teveel moet inleveren op het gebied van comfort. Alvast één tip: je kunt wel een uur voor het slapen gaan al de thermostaat laag zetten, want voordat het echt begint af te koelen lig je al op bed en het scheelt behoorlijk in de energierekening!

Waarom besparen?
Lang niet alle studenten betalen zelf de energierekening als ze een kamer of woning huren. Vaak zit dit bij de huurprijs inbegrepen en is het aan de huurbaas om aan deze rekening te voldoen. Toch is het goed voor het milieu om geen energie te verspillen! Voor de studenten die zelf de energierekening betalen, is het al vrij duidelijk wat de reden kan zijn om te besparen op die energierekening: je houdt er zelf geld aan over. Voor de overige groep kan er echter nog een reden zijn om energie te besparen. Zo is het beter voor het milieu om zo min mogelijk energie te gebruiken en kan het natuurlijk ook geen kwaad om alvast een zuinige levensstijl aan te wennen voor als je zelf een eigen woning aanschaft.

Niet onnodig op stand-by
elektricien artikelVeel apparaten hebben een stand-by functie. Het is wettelijk vastgelegd dat apparaten in deze modus slechts heel weinig energie mogen verbruiken. Maar ‘heel weinig’ is nog altijd heel wat meer dan ‘geen’. Alle apparaten die in Nederland op stand-by staan verbruiken alsnog net zoveel energie op jaarbasis als de hele stad Eindhoven! Schakel daarom apparaten echt uit of haal de stekker uit het stopcontact. Omdat dit nogal wat werk kan zijn en iets teveel moeite is om elke avond voor het slapen gaan te doen, kun je een stekkerdoos met ingebouwde schakelaar aanschaffen. Zo zet je gewoon de stekkerdoos uit als je gaat slapen, zodat de televisie, radio en andere apparatuur geen energie meer verbruiken. Je kunt zelf een stekkerdoos aanschaffen en gebruiken en deze meenemen als je het huis verlaat.

Hetzelfde geldt voor tal van apparaten: schakel gewoon alles uit wat je niet gebruikt. Computer, oplader van je telefoon, oplader van je tandenborstel, en ga zo maar door. Als je het niet gebruikt, hoeft het ook niet in het stopcontact. Een bijkomend voordeel van het verminderen van het aantal aangesloten apparaten is dat je minder kans hebt op overbelasting. Scheelt je ook weer een belletje naar de elektricien om kortsluiting of storingen op te lossen.

Licht uit
Een andere manier om te besparen is door jezelf aan te leren om zo weinig mogelijk licht aan te hebben. Verlaat je een ruimte? Schakel dan het licht uit. En over licht gesproken: wist je dat LED lampen tot wel 85 procent minder energie verbruiken dan gloeilampen? Bovendien geven ze veel minder warmte af wat vooral ’s zomers erg prettig kan zijn. Ook zijn de LED lampen gewoon in warme kleuren te krijgen en zijn ze niet meer ongezellig wit zoals ze vroeger wel eens waren. Kortom: ook op het gebied van verlichting valt een boel te besparen. Het kan zijn dat je huisbaas de verlichting verzorgt; in dat geval kun je er bij hem op aandringen om de verlichting te vervangen door zuinige lampen.

Slim kiezen
Ook is het goed om apparaten te evalueren ten aanzien van hun stroomverbruik. Tegenwoordig zijn er verschillende meters te krijgen die het stroomverbruik bijhouden. Kijk dan een voor een welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Vraag eventueel een elektricien om even mee te kijken. Over het algemeen geldt dat apparaten die veel warmte produceren ook veel energie verbruiken. Selecteer in deze apparaten welke je echt nodig hebt, welke je minder kan gebruiken of welke je kan vervangen door een zuiniger apparaat. Het vervangen kost even een investering, maar in de meeste gevallen heb je het binnen een paar jaar weer terugverdiend, en je bent natuurlijk heel goed bezig met het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top