skip to Main Content

Kikkererwtensalade met munt en zelfgebakken brood

Kikkererwtensalade Met Munt En Zelfgebakken Brood

bestand_002-kopie

Van die recepten die je altijd wel zou kunnen eten. Heb je die ook? Voor mijn huisgenoten en mij is dat deze kikkerwerwtensalade. We eten ‘m als niemand echt een idee heeft of als het veel te mooi weer is om te koken. Of gewoon als we er zin in hebben, zoals gisteravond. Ik vind het zelf ook altijd leuk dat een van onze collectief lievelingseten ongemerkt vegan is. Omdat we zin hadden in brood erbij, maar niet om naar de winkel te lopen, bakte ik het zelf. En dat is echt supersimpel, even makkelijk als de salade zelf. Lees maar:

bestand_000-kopie

Wat heb je nodig voor drie a vier personen?

Voor de salade:

 • Twee blikjes kikkererwten, afgegoten
 • Vijf tomaten, in kleine blokjes
 • 2 rode paprika’s, in stukjes
 • Een komkommer, in kleine blokjes
 • Potje zwarte olijven, in plakjes

En: kruiden! Ik gebruikte naast wat versgemalen peper en zout:

 • een handvol muntbladeren, fijngesneden (of knippen!)
 • twee handjes basilicumbladeren, fijngesneden
 • een eetlepel marokkaanse Ras al Hanout kruidenmix, of een variant daarop.

 Voor het brood:

 • 250 gram volkorenmeel
 • 150 – 175 ml sojayoghurt
 • een halve theelepel baking soda (oranje pakje, van de toko of grotere supermarkt)
 • snufje zout

bestand_003-kopie

Wat ga je doen?

Ben je lui? Ga dan gelijk naar stap 4. Geen spijt krijgen straks als je denkt aan het warme versgebakken brood dat je bij de salade had kunnen hebben 😉

 1. Begin met het brood. Verwarm de oven voor op 230 graden. Meng het meel, de baking soda en het zout goed door elkaar in een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet daar de sojayoghurt in. Meng vlug door elkaar met een vork en maak af met je handen. Het moet snel een plakkerige bal worden. Als nog niet al het meel opgenomen wordt, doe je er nog een scheut yoghurt bij.
 1. Bestuif de buitenkant van de bal brooddeeg met wat bloem (of meel) en druk ‘m op bakpapier of een ingevette bakplaat wat platter tot een rondje (ter grootte van een flinke schotel). Doe het brood in de oven voor 15 minuten. Genoeg tijd om alle groenten te snijden.
 1. Draai na die 15 minuten de oven lager tot 180 graden en bak nog eens 15 minuten.
 1. Vanaf hier is het helemaal simpel. Meng de gesneden komkommer, tomaat, paprika, olijven, kikkererwten en fijngesneden kruiden door elkaar. Bestrooi met de ras al hanout. Dat is alles! Eet de salade met het warme, net aangesneden brood. Zo lekker!

bestand_004-kopie

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top