skip to Main Content

Obroni’s op avontuur – New Business Challenge in Ghana

Obroni’s Op Avontuur – New Business Challenge In Ghana

We leefden in de veronderstelling mee te doen aan een serieuze business challenge, voor we veelvuldig klapspelletjes speelden en speurtochten aan het doen waren in Den Haag. Maar na ons serieus te hebben afgevraagd of we niet toch op een schoolreisje waren, bleek deze activiteiten allemaal een doel te hebben: we hadden elkaar beter leren kennen en waren klaar voor de eigenlijke challenge – Nederlandse bedrijven die in Ghana actief willen worden een stap verder helpen.

Afgelopen zomer hebben twintig Nederlandse en twintig Ghanese studenten gewerkt aan innovatieve oplossingen voor vraagstukken van vijf deelnemende bedrijven. De groep van 40 bracht tien dagen samen door in Nederland, en later tien dagen in Ghana. De tien dagen Nederland stonden in het teken van teambuilding, bedrijfsbezoeken en het ontwikkelen van oplossingsrichtingen.

nbc-challenge-1Dieuwertje (23, master Sustainable Development) hielp met haar team bij een casevan Tony Chocolonely en Waka Waka: ‘’Waka Waka wilde weten hoe zij het beste de WakaWaka’s konden verspreiden op de Ghanese markt, te beginnen bij de boeren van Tony Chocolonely. Om zoveel mogelijk te weten te komen van beide bedrijven hebben we ze het hemd van het lijf gevraagd. Maar het was ook gewoon erg leuk om te zien hoe het er in die bedrijven aan toe gaat, en natuurlijk om heel veel chocola te eten. In het hostel was iedereen jaloers op onze repen.” De bedrijfsbezoeken leidden tot een beter beeld van zowel onze business case als de mensen voor wie we de opdrachten uitvoerden.”

Buiten het werken aan de cases was er gelukkig ook tijd voor de nodige teambuilding-activiteiten: met de fiets naar Scheveningen, met de trein naar Rotterdam en (Ghanees!) familiebezoek in de Bijlmer waar een uitgebreide maaltijd klaarstond, om maar een paar voorbeelden te noemen. Met een bezoek aan Amsterdam werd de week afgesloten en gingen de Ghanese studenten naar huis, al was het maar tijdelijk.

Na tien hele stille dagen in eigen land, met  erg weinig selfies en slechte grappen ten opzichte van de week daarvoor, was het eindelijk zover: de groep Obroni’s – Twi (grootste taal in Ghana) voor ‘witte buitenlander’ – mocht naar Ghana!

Bij aankomst in Ghana werd iedereen meteen in het diepe gegooid. Na een eerdere scavenger hunt door Den Haag was het deze keer aan de Ghanezen om de Obroni’s aan de hand te nemen, kriskras door Accra heen. De volgende dag begon het echte werk, en moesten op de Nederlandse ambassade de voortgang gepresenteerd worden sinds de afronding van de Nederlandse studiereis in Den Haag.

nbc-challenge-2De rest van de week ging elk team zijn eigen weg: waar de een naar het westen trok om een cacaoplantage te bezoeken, ging de ander langs bij een tilapiakwekerij. ’s Avonds was er gelukkig gelegenheid om ervaringen en grappige anekdotes uit te wisselen. Bente (21, bachelor Internationale Betrekkingen), die team Maxim Nyansa hielp met het implementeren van ICT-onderwijs:  “Deze afwisseling was tekenend voor de hele business challenge: de combinatie tussen het formele werk en de informele sfeer maakte het geheel  extra bijzonder. De ene avond werkten we tot diep in de nacht om onze oplossingen en de bijbehorende presentaties af te krijgen, de avond erop stonden we stoom af te blazen op een heuse rooftop bar in Accra.”

Het was ontzettend interessant en soms ook wat moeilijk om elkaars cultuur te leren kennen. We hebben gedanst en gezongen in de kerk, in trotro’s (typische Ghanese taxibusjes) door de stad gereden, en zijn in Ghanese klederdracht ondergedompeld in Ghanese tradities. “Dat is wat we meenemen uit deze ervaring: dat er duizend keer meer overeenkomsten zijn dan verschillen tussen onze culturen,” aldus Nine (25, master Earth & Environment), die Koudijs hielp met het opzetten van een nieuw businessmodel voor dierenvoeding. “Misschien was de grootste uitzondering het begrip ‘op tijd komen’, waar duidelijk verschillende interpretaties over bestonden. Desalniettemin was dit een geweldige groep, waarin blijvende vriendschappen zijn ontstaan. Het was een leerzame maar vooral geweldige ervaring die we voor geen miljoen Cedi’s (lokale munt, red.) hadden willen missen!”

De New Business Challenge Ghana is in 2014 in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkeld door SustainableMotion en werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Op donderdag 4 augustus vond de officiële afsluiting van de New Business Challenge Ghana 2016 plaats in Accra. Op de residentie van de Nederlandse ambassadeur presenteerden de teams van Nederlandse en Ghanese studenten hun oplossingen voor de businesscases van Nederlandse bedrijven als WAKAWAKA en Tony’s Chocolonely.

Veertig getalenteerde Nederlandse en Ghanese studenten bogen zich in tien teams met elk twee Nederlanders en twee Ghanese over de businesscases van WAKAWAKA, Tony’s Chocolonely, Koudijs Animal Nutrition, Landmapp, Safi Sana en Maxim Nyansa. Safi Sana bracht het winnende team voort.

Kijk hier voor meer informatie en alle business cases.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top