skip to Main Content

Energiekliek brengt een oplossing voor energiearmoede

Energiekliek Brengt Een Oplossing Voor Energiearmoede

Armoede bestrijden én energie besparen: dat is het ambitieuze doel van Jochem Gietema. De kersverse ondernemer besloot bij gebrek aan betere oplossingen het heft in eigen handen te nemen, en bouwde het net opgerichte platform Energiekliek.

Neem een kijkje op de site, en je vindt er enorm veel handige (en gratis!) tips om heel makkelijk energie te besparen op je dagelijkse handelingen. Daarbij kun je ook zien hoeveel je in euro’s en CO2 bespaart. Zo scheelt het je 140 euro of 398 kilo CO2 per jaar als je een uur voor je het huis uitgaat de verwarming uitzet. Maar ook helpt het bijvoorbeeld om de koelkast 10 centimeter van de muur af te plaatsen.

Bij aanmelding op Energiekliek kan je kiezen tussen twee opties. In het light-pakket krijgen gebruikers op basis van een test elke week relevante bespaartips voor hun leefsituatie in een persoonlijk bespaarprogramma. Maar om het echt goed aan te pakken, krijg je bij het uitgebreidere pakket ook je eigen bespaarcoach toegewezen. Deze online personal trainer helpt de gebruikers hun spaardoelen te halen. Ook is er een community voor de deelnemers om tips en ervaringen uit te wisselen, en worden kennisclips aangeboden.

energiekliek-2

Jochem (23) heeft net twee rechtenmasters aan de VU afgerond. Tijdens zijn studententijd was hij actief bij Enactus [studentenorganisatie voor sociaal ondernemerschap, red.], waar het idee voor Energiekliek al zo’n twee jaar geleden is ontstaan. Zo rolde Jochem het project in, dat erop gericht was om huis-aan-huis energie advies te geven. Een jaar later werd hij teamleader, en afgelopen zomer is Energiekliek dan eindelijk volledig online gegaan.

Wat drijft Jochem om dit te doen? “De combinatie van het ondernemen en het sociale aspect is wat mij echt aanspreekt.” Op deze manier levert hij zo een bijdrage energiekliek-3aan een betere wereld, én hij doet iets aan de energiearmoede in Nederland. “Wist je dat er 750.000 huishoudens zijn die moeite hebben hun energierekening te betalen? Dit is een groeiend probleem, en hier wil ik iets aan doen.”

In eerste instantie vormen deze huishoudens, die echt in de schulden zitten of risico lopen in de schulden te geraken, dus zijn doelgroep. “Hun bandbreedte wordt minder, waardoor ze minder aankunnen. Terwijl de problemen vooral van de lange termijn zijn, denken deze mensen vaak juist in korte termijn oplossingen. Daar willen we bij helpen.” Later gaat Energiekliek wellicht ook nog focussen op een bredere doelgroep: iedereen kan immers wel wat energie besparen.

En wat kunnen studenten hiermee? Afgezien van het feit dat er veel nuttige tips op de site staan, zijn de bespaarcoaches, naast oud-deelnemers, studenten. Zij worden geworven via Enactus of mogelijk de Green Offices.

Afgelopen zomer is Jochem zelfstandig doorgegaan met Energiekliek. De komende maanden gaat hij zijn onderneming dus echt proberen uit te bouwen. Hij is al druk bezig om partners te vinden: “Ik ben nu in gesprek met een aantal gemeentes, en voedsel- en energieloketten.”energiekliek-4

Jochems uiteindelijke doel is om iedereen bewust te laten omgaan met energie. Maar vooral wil hij iets aan armoede doen door meer in de hoek van de technologische mogelijkheden te kijken.

Maar hoe bewust gaat Jochem eigenlijk zelf met zijn energie om? “Ik woon nog op een studentenkamer, dus ik hoef niet op te letten dat ik mijn deur dichtdoe want ik heb er maar één. Verder probeer ik weinig vlees te eten en kort te douchen.” Vinden we toch weer fijn om te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top