skip to Main Content

Sustainable Business Challenge – Doe mee!

Sustainable Business Challenge – Doe Mee!

Eerdere jaren bekend als de Sustainability Challenge organiseert SustainableMotion dit jaar dezelfde wedstrijd in een nieuw jasje: de Sustainable Business Challenge. Deze wedstrijd wordt nu voor de vierde keer georganiseerd met als doel jongeren uit te dagen en te verbinden met het bedrijfsleven, door hen samen te laten werken aan een vraagstuk. Zelf heb ik met mijn groepje meegedaan met de Sustainability Challenge van 2015 en met veel inzet en plezier. Uiteindelijk hebben we gewonnen met het idee: The Green Rootine – een rioolwaterzuiveringsmethode die gebruik maakt van bacteriën op plantenwortels.

sbc1

Ons winnende idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In één van de eerste rondes, de Kick-off, gingen we voor het eerst nadenken over onze case. Dat was niet zo makkelijk, omdat de case nog vrij breed was. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de overheid waarvoor wij de case deden, had het energieakkoord getekend en dat betekende dat zij een aardige energiereductie moest bereiken. De vraag aan ons was natuurlijk: op welke manier?

Tijdens deze Kick-off ontmoet je voor het eerst je groepje en het bedrijf waarmee je in sbc3zee gaat. Het is een spannende dag waarop je veel informatie ontvangt en je hersens laat kraken, wat best intensief is! Na deze middag maak je al snel afspraken over de communicatie en verdere meetings met je groepje. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Tussendoor krijg je hulp van je bedrijf tijdens het bedrijfsbezoek en het Expertise lab. Grijp hier je kans om al je vragen te stellen over wat het bedrijf precies wil.

Een maand later, na veel gegoogle, documentanalyse en gediscussieer, ontmoeten alle groepen elkaar weer bij de Halve Finale. Dit is de eerste keer dat je met je groepje de oplossing voor de case presenteert, en begonnen bij ons de handjes flink te zweten. Je hebt geen idee wat de jury verwacht, dus het voelt als een sprong in het diepe. Als het moment eenmaal daar is, staan de meesten vol glorie en enthousiasme te vertellen en luistert het publiek aandachtig mee. Het leuke is ook dat je niet weet waar de andere groepjes zich mee bezig hebben gehouden. Van de vijfentwintig teams gaan er maar vijf door – van ieder bedrijf één groep – dus de druk is hoog. Nog een tip voor de presentatie: presenteer je idee op zo’n manier dat alles duidelijk is, maar schroom niet om er een show van te maken. Het blijft een wedstrijd, dus jullie idee moet aandacht trekken! Wij hoorden na de presentaties dat ons idee nog niet op alle vlakken duidelijk was, maar dat de levendige, interactieve presentatie voor de doorslag zorgde. Yes!

sbc4Ben je dan één van de gelukkigen die doorgaat, zet dan alles op alles om de oplossing zo volledig mogelijk te uit te werken. Het is niet altijd makkelijk; zo kan het zijn dat je groepsgenoten nog studeren of werken. Op de één of andere manier moet je toch samen het idee uitwerken tot een business case. Communication is key. Of je nu door bent of niet, de Finale is voor iedere deelnemer een aanrader. Daar zal je in een prachtig pand genieten van de uiteindelijke uitwerking van de anderen en hun creatieve presentaties. Na overleg van de jury, is het dan wachten geblazen.

Wat ik heb gedaan na de challenge? Na deze aanraking met het werkende leven leek het me leuk wat praktisch te gaan doen tijdens mijn studie. Al snel bleek er plek te zijn bij HHNK voor een stage over MVO en innovatie en toen ben ik daarvoor gevraagd. Ik was dol enthousiast en heb er met veel plezier vijf maanden meegewerkt. Het wende heel snel, omdat we tijdens de challenge vaak contact hadden met het waterschap en er over de vloer kwamen. Daardoor ken je natuurlijk al aardig wat medewerkers.

Ik had me nooit kunnen indenken dat ik zoveel zou halen uit deze challenge: enorm veel plezier, uitdaging en een flink netwerk in de duurzaamheidswereld. Het is een ervaring om nooit te vergeten. De uiteindelijke overwinning is geweldig, maar het mooiste is alles wat je ervaart tijdens de wedstrijd. Ik zou zeggen, doe mee en ga de uitdaging aan!

sbc2

Voor aanmelding en info zie: http://sustainablebusinesschallenge.nl
Schrijf je in vóór 30 september!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top