skip to Main Content

New kid on the block : Tuk Tuk Cartel

New Kid On The Block : Tuk Tuk Cartel

Duurzame gebouwen en scholen, voorzien van groene energie, een onderwerp dat in Nederland gelukkig steeds vaker de revue passeert. Eind dit jaar gaat de bouw van zo’n project beginnen, in Kenia. Vrijwilligers van Tuk Tuk Cartel gaan samen met de lokale bevolking zorgen dat in de zomer van 2017 de eerste ‘Green Energy School’ van Oost-Afrika haar deuren opent.

Door Abel de Graaff

Om te beginnen een korte introductie van mijn kant om jullie te vertellen waarom ik graag voor Duurzame Student wil gaan schrijven. Afgelopen jaar heb ik samen met een vriendin een taalcursus opgezet in een noodopvang voor vluchtelingen in Utrecht, meer hierover in mijn volgende artikel. Naar aanleiding van deze ervaring kwam ik er achter hoe mooi het is om projecten te realiseren die de kwaliteit van leven voor mensen verhogen. In dit artikel lezen jullie over het project waar ik samen met een geweldig team momenteel mee bezig ben.

 

infographic-school

Photo credit: Tuk Tuk Cartel

Tuk Tuk Cartel

Tuk Tuk Cartel is in de zomer van 2016 opgericht met een rebelse geest en de ambitieuze doelstelling: innovatieve projecten in onderontwikkelde gebieden identificeren en daar daadwerkelijk het verschil gaan maken. Je zal vast denken: waar komt in hemelsnaam de naam Tuk Tuk Cartel vandaan? Tijdens een trip naar Afrika kwam oprichter Alain Buffing op het idee om het zware sjouwwerk dat de lokale bevolking moest verrichten om stenen van A naar B te verplaatsen in het vervolg te laten doen door tuk tuk taxi’s. Dit zorgde voor een veel effectievere manier van werken waardoor de bevolking zich bezig kon houden met andere werkzaamheden.

Echte innovatie gaat over het oplossen van problemen en het realiseren van projecten die tot op dat moment niet bestaan. Met de bouw van deze school in Kenia hoopt Tuk Tuk Cartel een nieuw tijdperk in te luiden waarbij zij enthousiaste en innovatieve mensen kunnen helpen innovatieve plannen werkelijkheid te laten worden.


De school

‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.’ Deze quote van de Zuid-Afrikaanse legende Nelson Mandela is misschien cliché maar Tuk Tuk Cartel is ervan overtuigd dat het toch nog steeds de manier is om kinderen de mogelijkheid te geven om een gelukkig leven op de bouwen. Naast het feit dat kinderen zichzelf kunnen ontplooien, is educatie ook een middel om de economie te stimuleren en een tolerantere samenleving te creëren.


Duurzaam

Vandaag de dag wordt het woord duurzaam vaak gebruikt, maar wat maakt deze school nou echt duurzaam? In de grafiek hierboven staat een overzicht van de eigenschappen die de school bijzonder maken. Het systeem dat bedacht is rondom het verwerken en hergebruiken van afval is erg cool en wil ik graag nader toelichten. In de school komt een afvalverwerkingssysteem dat door de hele omliggende gemeenschap kan worden gebruikt. Natuurlijk afval wordt naar de naastgelegen boerderij gebracht, andere producten worden gerecycled en wat niet meer gebruikt kan worden wordt opgeslagen en op regelmatige basis opgehaald. Zo is voor al het afval een vooraf bedachte bestemming.

Photo credit: Tuk Tuk Cartel

Photo credit: Tuk Tuk Cartel


Show me the money

Tuk Tuk Cartel is vastbesloten om gedurende het hele proces 100% transparant te zijn over alle activiteiten die ze verrichten en de kosten die daarvoor nodig zijn. Elke euro die je ophaalt en doneert aan Tuk Tuk Cartel gaat rechtstreeks naar de projecten waar we op dat moment mee bezig zijn. Hoe kan Tuk Tuk Cartel zulke coole projecten realiseren? Tuk Tuk Cartel heeft kunnen regelen dat alle operationele kosten worden gesponsord door donoren, stichtingen en sponsoren. Zo kan Tuk Tuk Cartel garanderen dat 100 % van het opgehaalde geld direct naar de projecten gaat.

Planning

Rond de kerst hoopt Tuk Tuk Cartel de financiën rond te hebben zodat begin 2017 de bouw kan beginnen. Tot die tijd houd ik me vooral bezig met de naamsbekendheid vergroten en het schrijven van verhalen die te lezen zijn op de site. In februari ga ik zelf naar Kenia om een reportage te maken en daarnaast ga ik natuurlijk helpen met het echte werk, de school bouwen.

 

Enthousiast geworden? Check de website www.tuktukcartel.org en join us!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top