skip to Main Content

‘Sociale’ duurzaamheid is ook van belang voor de wereld van morgen

taalles-groep-ds

De taalles groep // photo credits: Abel de Graaff

Iedereen die op deze wereld rondloopt heeft het recht zijn of haar talenten op de best mogelijke manier te kunnen gebruiken. Helaas zijn er vandaag de dag nog plekken in de wereld waar het opbouwen van een menswaardig bestaan niet aan de orde is, zoals een vluchtelingenkamp, een dorp zonder school of een noodopvang. Dit zijn plekken waar je wel kan dromen maar tegelijkertijd weet dat die dromen nooit gaan uitkomen als er niets verandert aan de situatie.

Door Abel de Graaff

In oktober 2014 waren er 851 asielaanvragen van Syriërs in Nederland, in oktober 2015 waren dat er 5249. Het gevolg van de verschrikkelijke oorlog in Syrië waar families worden verscheurd en onschuldige mensen worden vermoord. De overlevenden vluchten uit pure wanhoop het land uit en gaan op zoek naar een veilig onderkomen. Als ze de gevaarlijke exercitie naar een veilige plek al overleven komen ze terecht in noodopvanglocaties die niet geschikt zijn om een normaal leven op te kunnen bouwen.

De vraag die in mijn hoofd ging dwalen toen ik alle misère voorbij zag komen in de kranten en op televisie was : hoe kan ik deze mensen helpen met het opbouwen van een mooi leven in Nederland?[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”De wereld moet voor veel mensen op persoonlijk vlak ook mooier worden.”[/perfectpullquote]

In november 2015 heb ik samen met Roos Ykema besloten een project op te starten waarbij we mensen zouden helpen bij de nieuwe start van hun leven. We waren vastbesloten een verschil te gaan maken voor deze mensen, welke moeilijkheden we ook tegen zouden gaan komen.

Ons doel was deze mensen een warm welkom te geven en ze duidelijk te maken dat ze in Nederland op mensen kunnen rekenen die bereid zijn een helpende hand te bieden. Wij wilden de mensen de Nederlandse taal en cultuur bijbrengen zodat ze zich in de toekomst beter door het Nederlandse leven konden bewegen. Dagelijkse activiteiten zoals naar de supermarkt gaan of de weg vragen mochten geen obstakel meer vormen.

[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Ons doel was deze mensen een warm welkom te geven en ze duidelijk te maken dat ze in Nederland op mensen kunnen rekenen.”[/perfectpullquote]

Aan het begin was het moeilijk de juiste lesmethode te ontdekken en daarbij was het ook nog aftasten waar de mensen het meeste behoefte aan hadden. Er waren mensen die geen Engels spraken, analfabeten, hoog-en laagopgeleiden, gemotiveerde en minder gemotiveerde mensen. Per week hadden wij een nieuwe les voorbereid, voor de snelle leerlingen lag er altijd een uitdaging klaar en voor de mensen die wat meer tijd nodig hadden konden we aan de slag met de lesstof van de eerste lessen.

Binnen twee maanden bestond ons team al uit 100 vrijwilligers die vier keer per week les gaven in de noodopvang voor zo’n 150 vluchtelingen. Uiteindelijk hebben we gedurende zeven maanden deze mensen kunnen helpen, in mei 2016 ging de noodopvang aan de Amerikalaan dicht en werden de bewoners verspreid over andere locaties in Nederland.

De enorme diversiteit aan taal en cultuur zorgden voor een prachtige sfeer waarbij iedereen elkaar hielp zonder hun eigen identiteit te verliezen. Iedereen die aanwezig was bij de lessen, mensen uit Syrië, Eritrea, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, Koerdistan en Tunesië, zat daar met dezelfde doelstelling: de Nederlandse taal en cultuur begrijpen om een mooi leven op te bouwen

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”sociale duurzaamheid in optima forma”[/perfectpullquote]

De combinatie van culturen en de wilskracht van iedereen om stappen te zetten hebben ertoe geleid dat we deze mensen voor een deel de Nederlandse taal en cultuur hebben kunnen leren. Ik wil dit verhaal graag met jullie delen op dit platform omdat ik vind dat sociale duurzaamheid meer aandacht verdient. Praten over groene stroom en het recyclen van afval is fantastisch en daar moeten we ook zeker mee doorgaan, maar daarbij moeten we niet vergeten dat de wereld voor veel mensen op persoonlijk vlak ook mooier moet worden. Samen met de bewoners hebben wij geprobeerd de wereld voor deze beschadigde mensen beter te maken, sociale duurzaamheid in optima forma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top