skip to Main Content

Aftrap van het Monsanto Tribunaal

Aftrap Van Het Monsanto Tribunaal

Het is vandaag een bijzondere dag, want het Monsanto Tribunaal is van start gegaan in Den Haag. Dit initiatief is opgezet door de internationale maatschappelijke samenleving met het doel om Monsanto aansprakelijk te stellen voor schendingen van mensenrechten, misdaden tegen de mensheid, en ecocide.

Monsanto is een Amerikaanse biotechnologische multinational, die producten voor landbouw produceert. Het is de marktleider van genetisch gemodificeerde zaden en van de herbicide glyfosaat, die op de markt onder de naam ‘Roundup’ bekend staat. Voor steeds meer mensen staat het bedrijf symbool voor industriële landbouw. Het agro-industrieel model dat Monsanto hanteert, is gebaseerd op een chemicaliën-intensieve manier van produceren. Dit model is verantwoordelijk voor een derde van de totale mondiale uitstoot van broeikasgassen door de mens. Ook zorgt het ervoor dat het milieu vervuild wordt door de uitputting van beschikbare bodems en watervoorraden, en dat de biodiversiteit versneld afneemt. Maar mensen worden ook direct geraakt: miljoenen kleine boeren in de hele wereld zijn verdreven door de grootschalige landbouw, waardoor de voedselsoevereiniteit wordt bedreigd. Alsof dit nog niet genoeg is, staat Monsanto erom bekend dat ze veel informatie verhult, actief bij de overheid te lobbyt en frauduleuze wetenschappelijke onderzoeken financiert.

Kortom: tijd voor actie. Dit weekend zullen twee dagen lang hoorzittingen plaatsvinden, waarbij vijf rechters met internationale allure dertig getuigen en deskundigen van vijf continenten zullen horen. De procedures van het International Court of Justice volgend, zullen de rechters een juridisch advies geven over de milieu- en gezondheidsschade die wordt veroorzaakt door Monsanto. Er speelt namelijk een internationale discussie om de misdaad van ecocide op te nemen in het internationaal strafrecht, en zo’n advies levert een bijdrage aan dit debat. Daarnaast wordt een goed gedocumenteerd juridisch dossier samengesteld, wat door mensen over de hele wereld gebruikt kan worden in rechtszaken tegen Monsanto en vergelijkbare chemische bedrijven.

Naast het tribunaal vindt er tegelijkertijd ook een People’s Assembly plaats, waar sociale bewegingen en bezoekers van over de hele wereld samen komen. Hier zullen ze strategieën bespreken om problemen met industriële landbouw aan te pakken, en er zijn ook workshops te volgen.

Het tribunaal vindt plaats in het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, en je kan een kaartje kopen om het mee te maken! Er is ook een online live stream te volgen. Voor meer informatie:

Alle informatie komt van de site van het Tribunaal.

Houd DuurzameStudent in de gaten voor een verslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top