skip to Main Content

Fair Fashion Festival 2016 in Utrecht – Afriek

Fair Fashion Festival 2016 In Utrecht – Afriek

fair-fashion21-660x193-660x193  

Sinds 2013 organiseren Young & Fair en Fairtrade Gemeente Utrecht jaarlijks het Fair Fashion Festival. Afgelopen zondag vond in de Winkel van Sinkel en de Bibliotheek de vierde editie plaats. Een evenement die mode en duurzaamheid combineert? Daar word ik enthousiast van! Ik besloot mijn vriend mee te slepen en een kijkje te nemen bij het festival.

Binnengekomen in de Winkel van Sinkel werden we meteen verwelkomd door twee enthousiaste meiden. Ook kregen we een goodiebag met informatie over de dag, de deelnemende organisaties en enkele leuke gadgets. In de grote zaal van de Winkel van Sinkel stond een DJ leuke, hippe deuntjes te draaien, zoals het een echt fashion evenement betaamt. Omdat we beiden geïnteresseerd zijn in start-ups met een verhaal, besloten we de presentatie van Afriek bij te wonen.

Afriek werd in 2013 opgericht door Kars Gerrits en Sivian Breemhaar en is ontstaan vanuit de wens om op een gelijkwaardige manier samen te werken met kleermakers in Afrika. Toen Kars en Sivian in 2011 in Rwanda waren voor hun studies Internationale Betrekkingen en Conflict Studies ontdekten ze dat het land zo veel meer te bieden had dan het standaard beeld van oorlog en armoede. Vastbesloten om deze beeldvorming te veranderen, besloten ze een crowdfundingscampagne op te zetten om hun idee van de grond te krijgen: kleding uit Rwanda met een persoonlijk verhaal, met het idee om van elkaar te leren. En met succes! Inmiddels is hun eerste collectie van uitsluitend mannenblazers aangevuld met andere herenitems en is er een volledige vrouwenlijn bijgekomen.

afriek1Sivian Breemhaar vertelde – in een prachtige broek van haar
eigen merk – enthousiast over het tot stand komen van Afriek en over het reilen en zeilen van een modemerk dat samenwerkt met werknemers in Afrika. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, maar hierdoor leer je ook van elkaar. Sivian was ook kritisch: op duurzaam gebied kan Afriek zeker nog stappen maken. Ze halen al hun stoffen van lokale markten, maar helaas zijn deze vaak (nog) niet transparant. Het kan hierdoor zijn dat de stof toch ergens anders vandaan komt. In de toekomst wil Sivian hier graag verandering in brengen door meer onderzoek te doen naar het materiaal dat ze gebruiken. Daarnaast willen ze hun samenwerking graag uitbreiden naar andere landen, en het designproces – wat nu in Amsterdam plaatsvindt – mixen met designers uit de regio.

afriek2Door op een commerciële manier te werken, hopen Sivian en Kars erin te slagen om ook de andere kant van de regio te laten zien. Afriek is er voor mensen die bewust zijn van wat ze dragen en niet mee willen doen aan de onpersoonlijke fast fashion met al diens misstanden. Ondanks de genoemde verbeterpunten, verlieten we de zaal enthousiast over het idee en de toekomstplannen.

Na de presentatie zijn we nog een kijkje wezen nemen op de modemarkt, waar allerlei initiatieven hun eerlijke mode via kraampjes presenteerden. Op het festival was verder ontzettend veel te doen: van lezingen over de Fashion Revolution en autoband als vervanger van leer tot workshops over het verduurzamen van je kledingkast en het verven van een shirt met kruidenpoeder Kurkuma. Ook was er een modeshow met merken als Nukuhiva, Granny’s Finest, Miss Green en Ragbag. Had ik al gezegd dat ik enthousiast werd over een duurzaamheid-mode combinatie? Tot volgend jaar, FFF 2017!

 

Elmie van Hoof

Elmie van Hoof is momenteel consultancy intern bij Sustainalize, een adviesbureau voor alles wat met MVO te maken heeft. Ze is bezig met haar Joint International Master in Sustainable Development, waarvoor ze een half jaar in Leipzig heeft gewoond en gestudeerd. Ook volgt ze het Climate-KIC sustainable entrepreneurship programma. Elmie leest en schrijft dan ook graag over sustainable start-ups en projecten, maar ook over internationale ontwikkelingen wat betreft resources en energie. Daarnaast is ze graag op pad om nieuwe plekken te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top