skip to Main Content

MARTIJN DOET HET: jongerenvertegenwoordiger worden

“MARTIJN DOET HET…” met deze slogan gaat Martijn Visser voor de functie van ‘Jongeren Vertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling naar de VN’. Dat is nogal lang, dus vanaf nu noem ik het JV. Na een sollicitatie met een brief, een gesprek en een dag vol met debatten kwamen er twee kandidaten als best uit de bus, Martijn en Marguerite. Nu mogen zij de strijd aan gaan voor de meeste stemmen om uiteindelijk op 24 oktober een winnaar te hebben tijdens de nacht van de VN.

Martijn reist het hele land door en is overal te vinden met zijn flyers en posters. Zijn filmpje is al 13 000 keer bekeken en hij heeft een campagneteam dat altijd klaar staat. De media, zoals Metro, het AD, en de Gelderlander, hebben hem ook gevonden. Gelukkig heeft hij ook nog even tijd om met mij te praten. img_5385

 

Waarom wil je JV worden?
“Ik heb van jongs af aan een passie voor natuur. Deze passie heeft zich omgezet in zorgen over de huidige veranderingen en daarom heb ik mijn studie gericht op natuurbescherming. Daarnaast kijk ik naar communicatie en het bewust maken van mensen over de natuur. Daarvoor is JV perfect: kijken wat er speelt onder jongeren, wij zijn immers de toekomst. Ik wil meningen bundelen en jongeren mobiliseren. Daarnaast wil ik me sterk maken om die meningen hoger op te laten horen.”

Je hebt het over natuur, maar je hebt ook sociale en economische duurzaamheid.[perfectpullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ik wil meningen bundelen en jongeren mobiliseren[/perfectpullquote]

“Duurzaamheid is een enorm groot begrip waar heel veel onder valt. Ik wil niet per se jongeren meer bewust maken van natuur, maar het is wel aan elkaar gelinkt. Als we bijvoorbeeld meer letten op consumptie, dan draagt dat bij aan gezondere leefomgeving in Nederland en de wereld. Ik wil jongeren bewust maken van hun gedrag en hoe de impact daarvan wereldwijd is. Dat is de kleine schaal, maar ook bedrijven moeten verduurzamen, anders verandert er niks.”

Hoe kan jij als JV je steentje bijdragen?
Je krijgt als JV een podium, waarbij je veel jongeren kunt mobiliseren, en je hebt een stem bij politici en bedrijven.

Wat doet een JV eigenlijk?
“Ik kan alleen maar vertellen wat ik denk dat het is, want ik ben het natuurlijk nog niet. Je bent veel door het land aan het reizen om te spreken met jongeren, gastlessen geven, evenementen bezoeken en daarbij de meningen van jongeren horen. Je gaat naar beleidsmakers en hun evenementen en daarbij probeer je echt de stem van jongeren te laten horen. Bij de VN conferenties werk je vooral samen met andere jongerenvertegenwoordigers uit andere landen, door samen te lobbyen en acties op touw te zetten.”

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Het is heel belangrijk dat er een JV is, om namens alle jongeren een stem te hebben[/perfectpullquote]

Waarom is een JV belangrijk?
“Meer dan 50% van de wereldbevolking is onder de dertig. Dat is echt veel en we hebben eigenlijk niet zo veel te zeggen over onze eigen toekomst. Daarnaast gaat het echt de verkeerde kant op en wij zijn de generatie die er verandering in moeten brengen, door bewuster te worden en actie te ondernemen. Daarom is het heel belangrijk dat er een JV is: om namens alle jongeren een stem te hebben.”

“Je hebt niet overal JV’s, vooral niet in ontwikkelingslanden. Dat is natuurlijk heel jammer. Als ik daar iets aan zou kunnen doen zou ik dat graag doen, maar ik weet niet of dat kan. In Nederland is het een verkiezing, maar dat werkt in andere landen soms anders.”

14567599_626673740828018_5093188344231689551_o

Stel, je wordt het. Wat word je eerste grote uitdaging?
“Ik ga na een week al naar Marokko, waar de grote klimaattop van de VN plaatsvindt. Ik weet nog niet hoe het in zijn werk gaat en wat ik op zo’n korte termijn kan betekenen. Daarna is de jonge klimaattop. En dan weet ik niet…”

Maar eerst moet je het nog worden, hoe haal je die stemmen binnen?
“Actief met het campagneteam erop uit en mensen aanspreken op de universiteit, in de stad en spreken voor groepen. Daarnaast veel social media en pers. De reacties zijn over het algemeen positief, al heb je natuurlijk soms een discussie van een half uur die geen stem oplevert.”

Laatste vraag, waar kijk je het meest naar uit?
“Niet de VN conferenties eigenlijk. Ik kijk er het meest naar uit om te horen hoe duurzaamheid speelt onder jongeren. Het wordt een leuke uitdaging om mensen die niks om duurzaamheid geven bewust maken.”

 

Als je ook wilt stemmen of meer wilt lezen over de verkiezing en Martijns tegenstander Marguérite Willemsen, kijk dan even op http://www.nachtvandevn.nl of lees hier een interview met Marguérite.

 

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top