skip to Main Content

Herfstbladeren zijn goud waard

De herfst is nu toch echt begonnen. Mijn lievelingsseizoen, zo mooi al die verschillende herfstkleuren. Veel mensen verwijderen nu de afgevallen bladeren uit de tuin zodat deze er netjes uit ziet. Ik doe juist het tegenovergestelde: ik verzamel bladeren en leg die in mijn tuin!

herfstIk heb een moestuin met 3 fruitbomen waar al heel wat bladeren vanaf komen. Die bladeren mogen van mij lekker blijven liggen waar ze gevallen zijn. Voor de rest van de tuin verzamel ik bladeren op straat. Dit klinkt misschien wat raar, maar niet als je weet dat die bladeren goud waard zijn voor je tuin. En dat ligt zo gratis voor het oprapen.

Er zijn verschillende redenen waarom herfstbladeren zo waardevol zijn voor je tuin:

Voeding voor de bodem
Ook de bodem moet gevoed worden. In een gezonde bodem stikt het namelijk van de bodemdiertjes: wormen, mieren maar ook veel kleiner zoals de microben (deze kan je met het blote oog niet zien). Bodemdiertjes leven onder andere van plantenresten zoals bijvoorbeeld die herfstbladeren. Het leven in de bodem heeft allerlei voordelen voor je tuin: ze maken voedingsstoffen beschikbaar en ze beschermen onze planten tegen plagen en ziekten. De bodemdiertjes zien er misschien wat eng uit, maar ze zijn dus heel nuttig voor ons.

Tegenwoordig worden onze bodems helaas steeds minder gevoed. De huidige tuintred is strak. De bladeren en andere plantenresten worden dus verwijderd, met als gevolg dat er steeds minder bodemdieren te vinden zijn. Hiermee verliezen we dus ook de voordelen van deze dieren.

De laag bladeren beschermt plantenwortels en het bodemleven tegen vorst en hitte
Een laag bladeren werkt als een soort isolatielaag, waardoor planten en bodemdieren in de winter minder last hebben van vorst en in de zomer minder last van hoge temperaturen.

De bodem is beter in staat om water vast te houden
Het gecomposteerde blad zorgt (in veel gevallen) voor een betere bodemstructuur, waardoor de bodem meer water kan opnemen. Daarnaast zorgen de nog niet verteerde bladeren dat de kale bodem bedekt wordt, waardoor er minder water uit de bodem verdampt en er geen erosie kan optreden.

Het onkruid onderdrukken
Als de laag bladeren voldoende dik is, 5 a 10 cm, kan deze onkruid onderdrukken. Er blijft altijd wel wat onkruid door de laag bladeren heen komen, maar het verwijderen van dit onkruid is nog altijd veel minder werk dan als wanneer alles vol staat met onkruid.

wormen-en-mierenVoedsel en schuilplekken voor tuindieren
Ik had het net al over het bodemleven dat gebaat is bij een lekkere laag bladeren. Ook andere tuindieren maak je er blij mee.  Zo kunnen bijvoorbeeld vogels en egels eten vinden tussen bladeren. En de bladeren bieden ook een schuilplek voor onder andere padden, hommels, rupsen, spinnen, pissebedden en egels.

Wil je meer weten over de voordelen van het laten liggen van bladeren en de bodem, dan raad ik je het boek ‘Bodem in Balans’ van Phil Nautra aan. Ik heb dit boek met erg veel plezier gelezen.

Let op, ik ben heel enthousiast over de herfstbladeren maar het is niet verstandig om deze op het gazon of in de vijver te laten liggen. Deze bladeren kan je toevoegen aan een border waar de bladeren kunnen composteren.
Wil jij nu ook bladeren van de straat gebruiken in je tuin? Het is belangrijk dat je ‘schone’ bladeren pakt. Hier bedoel ik mee dat het niet de bladeren uit de goot van de weg zijn. Er is namelijk een grotere kans dat deze vervuild zijn door lekkende auto’s of door het fijnstof wat auto’s achterlaten door te remmen. Kies dus bij voorkeur bladeren van het voetpad, van een gazon of van je terras. Daarnaast is het goed om te weten dat eikenbladeren erg langzaam verteren en zullen ze je bodem verzuren, houd hier dus rekening mee als je eikenbladeren wilt gebruiken.

herfstbladeren-en-onkruid

 

Dit artikel is eerder verschenen op http://www.groenmetsaar.nl

Sara Reijnders

Sara Reijnders wil haar lezers via haar blogs inspireren om groen te denken en groen te doen. Van groen in je eigen tuin tot tweedehands shoppen in verschillende steden, van alles komt aan bod.
Kijk op www.groenmetsaar.nl voor alle blogs die Sara schrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top