skip to Main Content

Zonnepanelen op studentenwoningen

21922934980_4257bd9101_z

Door: Evi de Lange

Het zal niemand ontgaan zijn dat het aantal zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren explosief is toegenomen. Dit is voor een groot deel te danken aan de alsmaar dalende prijs van de panelen zelf, maar ook aan de verscheidene subsidieregelingen die de overheid heeft ingesteld om de aanschaf te stimuleren. De rijksoverheid heeft namelijk de doelstelling dat in 2020 14% van de gebruikte energie uit duurzame bron komt. Op dit moment bedraagt dat percentage slechts zo’n 5% dus er is dan ook nog een flinke weg te gaan.

Hoe staat het er nu voor in de praktijk?

De meeste zonnepanelen worden geplaatst op bedrijfspanden en woningen, maar specifiek voor studentenwoningen hoor je het nog niet veel. Toch zijn er al wel gevallen waarbij ook studenten al profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Eén van de eerste studentenwoningen met zonnepanelen was dat van student Joost de Kruif uit Utrecht die het initiatief in eigen handen nam. Sinds juli vorig jaar prijken er acht zonnepanelen op dit stadspand aan de Johan de Wittstraat. Dit is belangrijk geweest om ook de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) te stimuleren meer met deze vorm van duurzame energie bezig te zijn. Het is daarom sindsdien mogelijk om bij hen een aanvraag voor zonnepanelen in te dienen waarop de SSH zal onderzoeken of de situatie er voor geschikt is.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Je kunt bij de Stichting Studenten Huisvesting een aanvraag indienen voor zonnepanelen.[/perfectpullquote]

Kort na de plaatsing in Utrecht zijn er ook in Delft zonnepanelen op het dak van een studentenhuis geplaatst. In dit geval gefinancierd door oud-huisgenoten. Nu worden er ook studentenwoningen in Delft voorzien van zonnepanelen als bijdrage aan het Delft Solar Cityproject. In dit geval wordt de opgewekte energie echter niet door de bewoners, maar door de energieleverancier Qurrent afgenomen. In Twente is de Stiching Jongeren Huisvesting Twente afgelopen maand gestart met een onderzoek naar het effect van zonnepanelen op de energielasten.

Wat zijn de voordelen?

Zoals uit het voorgaande blijkt, wordt er pas sinds ongeveer een jaar gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op studentenwoningen, maar is er ook hier steeds meer activiteit waarneembaar. Als we naar een recent onderzoek kijken zien we dat studenten vooral het bijdragen aan duurzame energieproductie een belangrijke reden vinden om voor zonnepanelen te kiezen. Op de tweede plaatst komt het financiële plaatje. Het is dan ook zo dat een installatie een investering is voor een periode van zo’n 25 jaar, maar zich doorgaans in 6 – 9 jaar al terugverdient. Natuurlijk profiteer je direct al van de zonnepanelen omdat de kosten op de energierekening drastisch verlagen. Bovendien kan er extra bespaard worden door het teveel aan energie dat de panelen opwekken terug te verkopen aan de energieleverancier, middels het zogenaamde salderen en de terugleververgoeding.

Als jij het ook belangrijk om je steentje bij te dragen aan een beter milieu en tegelijkertijd wil besparen op de kosten van je energierekening, twijfel dan niet en onderzoek wat er mogelijk is voor jouw studentenhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top