skip to Main Content

Recordaantal activiteiten & lichten uit in Nacht van de Nacht 2016

Recordaantal Activiteiten & Lichten Uit In Nacht Van De Nacht 2016

UTRECHT –Vandaag 29 oktober vindt voor de 12e keer de Nacht van de Nacht plaats. Deze editie is groter dan ooit met 467 activiteiten door heel Nederland (350 in 2015) en 165 gemeenten en bedrijven die de lichten doven (vorig jaar 138).  De Natuur- en Milieufederaties organiseren de Nacht ieder jaar om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht met als doel om Nederland weer langzaam wat donkerder te maken. En dat lijkt te lukken.  Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en werd afgelopen tientallen jaren steeds lichter. Maar nu neemt die toename af en lijkt het erop dat Nederland de komende jaren weer langzaam donkerder kan worden. Veel gemeenten schakelen over op duurzame led verlichting en doven en dimmen die daar waar dat mogelijk is. Dit bespaart gemeenten tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per jaar. Ook dimt en dooft Rijkswaterstaat steeds vaker lichten op (snel) wegen.

Alleen de toename van reclameverlichting kan roet in het eten gooien.
Terwijl je bij gemeenten en overheden de duurzame trend  ziet om steeds meer onnodige lichten te doven en te dimmen zie je bij reclameverlichting het tegenovergestelde.  Doordat licht ‘goedkoper’ wordt neemt de hoeveelheid reclameverlichting en reclamezuilen toe. Ook worden nieuwe technieken ingezet om hele felle led tv-schermen van tientallen meters breed in te zetten die vaak een  verblindend effect hebben langs snelwegen. Reclameverlichting in winkelgebieden en steden blijft vaak de hele nacht branden terwijl er nauwelijks nog iemand langsrijdt. Uit onderzoek van de Natuur en Milieufederaties blijkt dat 8 van de 10 Nederlanders vindt dat reclameverlichting en aanlichting van gebouwen ’s nachts na 0.00 uur uit mag. “Dit jaar hebben we ons binnen de campagne gericht op openbare verlichting en hebben we samen met de Hogeschool Utrecht een 20 tal aanbevelingen opgesteld voor gemeenten, volgend jaar staat reclameverlichting centraal in de campagne”, aldus Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht.

Bijzondere activiteiten in de Nacht van de Nacht

Door het hele land worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd, van sterrenkijkavonden, wandelingen tot vaartochten,  concerten en fotografiecursussen. Veel verschillende organisaties doen mee en benaderen het thema vanuit hun eigen visie. Enkele bijzondere activiteiten zijn een intiem concert bij kaarslicht van Spinvis in het Beauforthuis, een bijzondere voorstelling onder de Hanekampbrug in Zwolle over een volk wat al jaren in het geheim onder de brug leeft, een wandeling langs de Waddenzee in Hallum waarbij het gebied alleen verlicht is door sterren en het licht van de vuurtoren, een ligconcert in het donker in Middelburg, de Dom die in het donker te beklimmem is en  ontspannen yoga-oefeningen bij kaarslicht in Westerbork, een huifkartocht op de donkerste plek van Nederland (Boschplaat, Terschelling), een diner in het kruitmagazijn op de wallen bij Brielle of meelopen met een romantische lichtjesroute over Fort Vechten met een masterclass sterrenkunde.

Bijzondere plaatsen waar het licht uitgaat

Ook gaat op meer dan 165 plaatsen het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht. Kleine bedrijven, grote bedrijven en gemeenten; veel verschillende organisaties doen mee. Bijzondere plaatsen waar de lichten gedoofd worden zijn de Domtoren, het Erasmus MC, alle kerken en monumenten in Leiden, het hoofdkantoor van de  Rabobank, Het Stadskantoor en Tivoli Vredenburg in Utrecht, de Grote Kerk in Enschede, de Catharijnekerk in Brielle, alle IKEA vestigingen en de Nuon (sponsor van de Nacht van de Nacht) dooft verlichting van haar kantoren in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top