skip to Main Content

Rijk leven in een tiny house

Rijk Leven In Een Tiny House

Life is really simple, but we insist on making it complicated

Mensen die zich in duurzaamheidskringen bewegen zijn al geruime tijd niet meer de enigen die thuis zijn in de wereld van tiny houses. Het fenomeen tiny housing krijgt steeds meer aandacht én aanhangers. Met name toen de economische crisis van 2007 de huizenmarkt in de Verenigde Staten aan het wankelen bracht, gingen mensen op zoek naar andere, meer betrouwbare manieren van wonen. Tiny houses boden een uitkomst, maar deze huisjes bleken niet alleen aantrekkelijk te zijn voor Amerikanen. De Tiny House Movement ontstond en kreeg bondgenoten over de hele wereld. Alleen in Nederland zijn er al tientallen mensen bezig om hun kleine maar fijne droomhuis te verwezenlijken.

tinyhouse1

bron: www.tumbleweedhouses.com

Een tiny house is een volwaardig, vaak duurzaam huis van maximaal 50m2 groot, soms op wielen. Ze zijn aantrekkelijk om verschillende redenen.

Het financiële aspect spreekt voor zich, want een tiny house is in veel opzichten goedkoper dan het conventionele huur- of koophuis. Het bedrag dat je in Nederland minimaal kwijt bent aan een tiny house komt ongeveer neer op de aankoop van een middenklasse auto, vanaf 25.000 euro. Overigens zijn elders in de wereld initiatieven genomen waarbij het een uitdaging werd gevonden om onder de 500 dollar te blijven, onder andere door gebruik te maken van afvalmateriaal. De bouw van een tiny house vereist vanwege het kleine oppervlak minder grondstoffen dan normaal, dus hiermee dalen de bouwkosten. Ook energiekosten kunnen geminimaliseerd worden. Dit gebeurt door op een vindingrijke manier gebruik te maken van duurzame alternatieven, zoals zonnepanelen en plantaardige dakbedekking.

Een logisch gevolg van deze manier van bouwen is dat het milieu wordt ontzien en de ecologische voetafdruk van de bewoner verkleint – iets wat steeds meer mensen belangrijk gaan vinden. Ook de mogelijkheid om zelf je huis te ontwerpen kan voor sommige mensen een reden zijn om hun huur- of koophuis in te ruilen voor een tiny house.

tinyhouse2

bron: www.minimotives.com

In essentie is het concept van een tiny house niet nieuw. In sommige landen, zoals Japan, is dit een noodzakelijke vorm van wonen vanwege het ruimtegebrek. Het meest fascinerende aan de gehele Tiny House Movement is daarom de filosofie erachter: het vrijwillig kiezen voor klein en simpel leven. Deze visie wordt gevoed door een dagelijkse confrontatie met absurditeiten die doorgaan als norm. Het is bijvoorbeeld bizar dat het gemiddelde huisoppervlak toeneemt, net zoals de daarmee gepaard gaande kosten en materiële bezittingen, terwijl de grootte van de huishoudens afneemt. Ook is het bizar dat de bevolkingsdichtheid in de Westerse wereld toeneemt, terwijl de daadwerkelijke verbinding tussen mensen steeds verder verzwakt. Mensen willen niet meer gehoorzaam meedoen aan een maatschappij die hen onnatuurlijke verplichtingen oplegt. Ze willen niet meer meedoen aan een maatschappij die innerlijk geluk inferieur stelt aan gangbare Westerse waarden, zoals fulltime werken en onbegrensd consumeren.

tiny-houses-3

Bron: www.cinderboxdwelling.com

Langzaamaan wordt opgemerkt dat de toename van kapitaal niet gelijk staat aan rijkdom, en al zeker niet gepaard gaat met een toename in geluk. Steeds meer mensen keren hun rug naar een materialistische en individualistische levensstijl om minimalistisch te gaan leven. Er is behoefte aan meer zingeving, meer verbinding met elkaar en natuur en meer vrijheid. Mensen willen een simpel, “rijk” leven in de wetenschap dat dit haalbaar is, vrij van onnodige zorgen. De aantrekkingskracht die uitgaat van het tiny house fenomeen gaat dan ook samen met het ontstaan van ideeën die eenzelfde filosofie delen, zoals de deeleconomie. De gebruikelijke definitie van rijkdom maakt plaats voor een meer filosofische.

De filosofie van het simpele en daarmee rijke leven dus, uitgedragen in de vorm van een tiny house. Mensen als Boeddha en Gandhi probeerden deze denkwijze al eens aan de man te brengen, maar wellicht dat mooie, moderne en comfortabele tiny houses kunnen bijdragen aan het makkelijker naleven van dergelijk gedachtegoed.

Of tiny housing de huizenmarkt ooit zal overnemen is nog maar de vraag. Duidelijk is echter dat het concept tiny house meer betekent dan een nieuwe kijk op wonen en leven: het is een pril, nieuw symbool van ware rijkdom.

Meer lezen:

Tiny House Nederland
Simplicity Collective
The Tiny Life
Marjolein in het klein

Andrea Dorresteijn

Andrea Dorresteijn is onlangs afgestudeerd in de geneeskunde en specialiseert zich nu tot psychiater. Zij probeert al van jongs af aan om zo liefdevol en duurzaam mogelijk te leven: voor mens, dier en milieu. Andrea is als bestuurslid verbonden geweest aan PINK! Amsterdam (de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren), omdat zij zich op verschillende manieren wil inzetten voor een duurzame wereld. Dit doet zij tegenwoordig het liefst door gebruik te maken van één van haar hobby's: schrijven.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Door het lezen van dit artikel ben ik nog meer geïnteresseerd geraakt in het verschijnsel tiny house. Ja, eenvoud en rijkdom lijken samen te gaan en de tiny house-beweging lijkt in deze filosofie een interessante plaats in te nemen. Misschien is het wel leuk om te weten dat in Almere, volgend jaar een buitenexpositie plaatsvindt van tiny houses met allerlei bijkomende activiteiten (lezingen etc). Voor meer info:
    http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top