“Bring Paris home”: de top van het Nederlandse bedrijfsleven, wat ambtenaren en ik
Ongeveer een jaar na het klimaatakkoord in Parijs en een week voor de klimaattop in Marokko organiseerde de overheid de Nationale Klimaattop 2016. Met de slogan “Let’s bring Paris home” roept staatssecretaris Sharon Dijksma alle Nederlanders op maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nine was er bij en heeft met verbazing, enthousiasme, frustratie, plezier en ongerustheid alles bekeken.
Om negen uur op woensdagochtend verzamelen ruim duizend mensen zich in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Onder hen minister-president Mark Rutte die in een volle zaal de dag opent: de klimaattop 2016 is begonnen! De sfeer zit er meteen goed in met Harm Edens die alles gezellig aan elkaar praat, Staatsecretaris Dijksma en Marjan van Loon (CEO van Shell) die een grapje maken, en de Ahmed Aboutaleb, burgermeester van Rotterdam, die nog wat beloftes doet. Ook KLM, de NS, Greenpeace, Tesla, pensioenfonds ABP, havenbedrijf Rotterdam en vele anderen doen hun woordje. Dit alles wel in een paar minuten en niet te veel zeuren.
[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wat mij betreft had de naam ‘De nationale bedrijven klimaattop’ beter volstaan.[/perfectpullquote]Na het plenaire programma begonnen de zogenoemde break-out sessies, zo’n vijftig thema’s in kleinere groepen waar van alles voorbij komt. Denk aan CO2 belasting, duurzaam vervoer, duurzaam bankieren, duurzame zuivelproductie, duurzame warmte, duurzaam consumeren, duurzame gemeenten, etc. Dit werd onderbroken door een heerlijke vegetarische lunch op het ‘netwerkplein’ waar iedereen elkaar kon ontmoeten en een t-shirt met daarop “Ik ben een klimaattopper” kon krijgen. Het programma werd afgesloten met een praatje en prachtige foto’s uit de ruimte van André Kuipers, natuurlijk een borrel en voor iedereen een Dopper fles.
De frustratie en het enthousiasme
Dat was de dag in het kort die best wel goed klinkt, dus waarom dan de frustratie, verbazing en ongerustheid? Tijdens de eerste drie ronde-tafel gesprekken, met de eerder genoemde CEO’s, Rutte en Dijksma, hing er een jubelstemming. Die stemming is blijven hangen tot het einde van de dag. De bedrijven vroegen de overheid meer te doen en de overheid riep de bedrijven op meer te doen, maar “we zijn met zijn allen heel goed bezig”. Natuurlijk zijn er ook heel wat dingen om trots op te zijn: het Parijs akkoord is geratificeerd, de NS rijdt bijna CO2 neutraal en er is een breed gedragen energieakkoord. Maar Nederland is er nog lang niet en de koers die we als landje nu inzetten is ook nog niet genoeg om onder die twee graden te blijven. Ruimte voor kritiek was er echter niet. Vragen over bijvoorbeeld de afwezigheid van het onderwijs werden snel weg gewuifd en innovatie buiten de gebaande paden mocht niet ter sprake komen. Wat mij betreft had de naam ‘De nationale bedrijven klimaattop’ beter volstaan.
Zo verliet ik de top toch met een ontevreden gevoel. Maar er was ook een lichtje aan de horizon. Tijdens de break-out sessie ‘De Milleniumgeneratie en Klimaatactie; Jongeren in beweging’, georganiseerd door de Jonge Klimaatbeweging, ging het er een stuk beter aan toe. Goede discussies en motiverende ideeën van jonge mensen die ook daadwerkelijk de gevolgen van klimaatverandering gaan meemaken. Omdat we daar maar in een klein kamertje waren weggestopt, zijn we nog even het podium opgeklommen tijdens de afsluiting. Deze generatie, daar kunnen ze niet meer om heen.
Al met al was het een lange dag vol met interessante lessen, waarvan de beste misschien wel van Harm Edens kwam tijdens de borrel. “Dit hier is de oude garde, zij gaan de verandering niet brengen. Jullie wel en dat moeten jullie op de eigen manier gaan doen.”
Wil je de klimaattop in vijf minuten herbeleven? Kijk dan het filmpje.
Lees hier ook de het artikel van OneWorld over de rol van jongeren in klimaatverandering