skip to Main Content

Hoe fair fashion Utrecht overneemt

Door: Willemijn Roodbol

fairfashion_web-8409Afgelopen oktober was het tijd voor alweer de vierde editie van het Fair Fashion Festival in Utrecht (lees hier het verslag van Elmie nog eens terug). Een zonnige zondag waarop we het hele centrum van Utrecht groen hebben gekleurd met informele workshops, lezingen van grote bedrijven, een markt met duurzame spulletjes en modeshows in het Stadhuis. Het festival trok nog meer bezoekers dan de afgelopen edities en was een groot succes.

Samen met vier andere enthousiaste meiden zijn we aan de slag gegaan om het festival te organiseren. Zelf was ik dit jaar verantwoordelijk voor de communicatie en marketing. Niet geheel onbelangrijk als je bedenkt dat we vooral jongeren willen aantrekken en deze non-stop op hun telefoon te vinden zijn.

fairfashion_web-7260Gelukkig zijn precies deze jongeren in grote getalen naar het festival gekomen. Hopelijk hebben we ze kunnen inspireren en laten zien dat duurzame mode heus niet alleen bestemd is voor oma’s en ‘geitenwollensokken-types’. Duurzaamheid begint steeds meer onder alle bevolkingsgroepen te leven en er is ook steeds meer aandacht voor.

Kleding is wel altijd het ondergeschoven kindje geweest in de fair-wereld. Energievoorziening is belangrijk: er wordt nagedacht over nieuwe oplossingen zoals elektrische auto’s en windenergie; voeding is belangrijk: hippe biologische fairtrade restaurantjes schieten als paddenstoelen uit de grond; en het hele internet staat vol met rare diëten en gezonder koken met duurzame producten. Maar voor kleding blijft de standaard consument shoppen bij grote ketens. Een broek voor 20 euro met een bijpassend t-shirt voor 5 euro? De sale blijft een grote mierenhoop van koopjesjagers. Gelukkig is er ook binnen de grote ketens een verandering aan het plaatsvinden. Er komen (kleine) duurzame collecties en er wordt vaker gebruik gemaakt van biologisch katoen of andere duurzame materialen.

14590351_700251286798565_8829211817282018290_nWe moeten goed onthouden dat de klant altijd de koning is. Als iedereen door een kritische bril kijkt tijdens het winkelen en meer durft te vragen aan het personeel is er verandering mogelijk. We moeten geen genoegen meer nemen met te goedkope kleding, want je weet dat hier geen schoon verleden achter schuilt. Kijk volgende keer als je in de stad bent dus ook eens naar duurzame kleding of tweedehands kleding. Want hergebruiken is natuurlijk ook een stuk duurzamer dan nieuw kopen! Volgend jaar zijn we weer terug met het Fair Fashion Festival, dus zie ik je dan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top