skip to Main Content

Potverdorie! Geen voedselverspilling

Potverdorie! Geen Voedselverspilling

saar1Afgelopen vrijdag heb ik Potverdorie! geholpen met het tegengaan van voedselverspilling!

Potverdorie! is een klein bedrijf dat heerlijke jam, stroop en chutney maakt. Hiervoor gebruiken ze fruit en groenten die supermarkten en groothandels niet meer kunnen verkopen. Denk aan een paprika die al een beetje gerimpeld is. Nog heel lekker, maar consumenten pakken toch liever de groenten die er helemaal perfect uit zien. Of denk aan die ene beschimmelde sinaasappel in een netje met andere sinaasappels die nog wel goed zijn. De beschimmelde sinaasappel kan niet meer gebruikt worden, maar de rest is nog prima! Door met dit soort overtollige groenten en fruit te koken krijgt het een tweede kans en wordt voedselverspilling voorkomen!

saar2Helaas wordt er veel voedsel verspild. We eten het niet omdat het eten er niet meer lekker uitziet, het over datum is (al kan het product nog wel goed zijn), we restjes eten overhouden en soms omdat producten echt niet meer goed zijn.

Wij als consumenten zijn de grootste verspillers, we gooien gemiddeld elk jaar per persoon zo’n vijftig kilo aan eten weg. Voor de productie van ons eten is onder andere veel water, energie, grondstoffen en land nodig1. Met het verspillen van eten creëren we dus een onnodig grote impact op het milieu.

Daarnaast wordt er ook veel eten verspild bij de producenten, het transport, winkels en de horeca. Winkels en horeca gooien vooral veel voedsel weg, gedwongen door de houdbaarheidsregels. De datum op de verpakking is verstreken, wat betekent dat het product niet meer verkocht mag worden terwijl het product nog goed eetbaar kan zijn.

saar3Het idee van Potverdorie! is iets meer dan een jaar geleden ontstaan toen Charlotte in de supermarkt boodschappen aan het doen was. Ze zag iemand van de supermarkt allemaal groenten en fruit sorteren. Dat wat er niet meer perfect uit zag werd in een winkelwagentje gestopt en afgevoerd. Na een positief gesprek met de supermarkteigenaar wordt nu het voor verkoop ongeschikte groenten en fruit bewaard voor Potverdorie!.

Nu gaan Charlotte en Joep een paar keer per week langs verschillende supermarkten en een aantal groothandelaren in Amsterdam om het overtollige groenten en fruit op te halen. Het is helaas zoveel dat ze niet alles mee kunnen nemen. Daar hebben ze te weinig mankracht voor.

Ik was onder de indruk over de hoeveelheid voedsel die we afgelopen vrijdag gered hebben: 25 kilo pruimen, 20 kilo appels en 20 kilo druiven.

saar4
De pruimen zijn gebruikt voor een pruimenjam met gember.

De appels zijn gebruikt voor een appeljam met munt.

De druiven zijn gebruikt voor een druivenjam met chilivlokken.

Wil je nu van deze lekkere jam proberen? Potverdorie! jam, stroop en chutney wordt verkocht in verschillende winkels in Amsterdam, Haarlem en IJmuiden. Hier kan je de adressen vinden. Tip: ook leuk om cadeau te geven met sinterklaas of kerst.

Vind je het ook leuk om Potverdorie! te helpen en zo voedselverspilling tegen te gaan, mail dan naar info@potverdorie.com. Ik vond het zelf erg leuk om te doen! Je bent van harte welkom, met meer handen kan Potverdorie! namelijk meer groenten en fruit redden!

  1. Factsheet NCDO: De feiten op een rij, Voedselverspilling

Dit artikel is eerder verschenen op www.groenmetsaar.nl

Sara Reijnders

Sara Reijnders wil haar lezers via haar blogs inspireren om groen te denken en groen te doen. Van groen in je eigen tuin tot tweedehands shoppen in verschillende steden, van alles komt aan bod.
Kijk op www.groenmetsaar.nl voor alle blogs die Sara schrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top