skip to Main Content

Zingen voor het klimaat

Hoor je ‘t zingen op de straat? Het is een koor voor het klimaat! Fleur en Florian vonden het hoog tijd voor wat feel good activisme tegen klimaatverandering en richtten samen het Klimaatkoor op. Op zaterdag 22 oktober waren ze luidkeels aanwezig bij de demonstratie tegen foute handel op het Museumplein in Amsterdam. En binnenkort laten ze weer van zich horen, op de fietsdemonstratie op zaterdag 19 november! Alynda is benieuwd naar het verhaal achter het Klimaatkoor en interviewt Fleur.

klimaatkoorJe bent een doorgewinterde activist?

Niet echt! Ik zie mezelf wel als activist, maar een enigszins ongewone. Ik denk dat activisme nodig is om de verregaande politieke veranderingen af te dwingen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. We moeten echter ook oppassen dat we de polarisering in de samenleving niet versterken. Ik probeer dus juist om heel toegankelijk en open-minded te zijn! Muziek is daar een goed middel voor.

Hoe kwamen jullie op het idee om te zingen voor het klimaat?

Al van jongs af aan zing ik in koren; ik hou erg van muziek. Ik heb lange tijd in het buitenland gewoond en toen ik weer in Nederland ging wonen wilde ik erg graag bij een koor of een zanggroepje. Bovendien wilde ik ook tijd stoppen in klimaatactivisme, dus toen dacht ik, waarom combineer ik die twee niet? Sociale bewegingen worden altijd ondersteund en versterkt door goede muziek. Kijk maar naar de anti-apartheid muziek, of de muziek van de civil rights movement.

Toen ik in Spanje woonde was ik eens bij een feest van Catalaanse onafhankelijkheidsactivisten. Op het eind werden liederen van de beweging gespeeld. Iedereen zong mee, sprong op tafels. Er was een geweldig gevoel van saamhorigheid! Ik denk dat de klimaatbeweging ook zulke liederen nodig heeft. Op een trainingsweekend van de Nederlandse klimaatbeweging ontmoette ik muzikant Florian en toen werd het Klimaatkoor geboren.

Reageert iedereen positief?

Sommige activisten zijn misschien bang dat we te hippie-achtig zijn en daarmee een te stereotype beeld van een demonstratie neerzetten. Maar als ze eenmaal meedoen, zijn ze verkocht! Er wordt juist ook positief op gereageerd, omdat we open wijze uitdragen wat we wél graag willen en niet alleen maar agressief ergens tégen zijn.

Wat is je droom voor het klimaatkoor?

Dat we ietsje groter worden en een heleboel protestliederen overtuigend neer kunnen zetten. En dat we een klimaathit kunnen scoren! Op die manier denk ik dat we echt een belangrijke rol kunnen spelen door mensen te motiveren en nieuwe mensen aan te trekken.

Wat zou je willen zeggen tegen sceptici die liever thuis op de bank blijven zitten klagen?

Fleur: Alle verandering in de geschiedenis is ontstaan door de druk van social movements. Meedoen is niet alleen belangrijk voor onze toekomst, het is ook nog eens een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Wil je meezingen? Volg het Klimaatkoor op Facebook. Wil je op 19 november meezingen? Je kunt vast liedjes oefenen met de Klimaatkoor tutorials!

 

Alynda Kok

Alynda Kok heeft psychologie gestudeerd omdat ze ervan overtuigd is dat de sleutel naar een duurzame samenleving in gedragsverandering zit. Ze zet zich graag op creatieve wijze in om mensen te stimuleren nieuw gedrag te proberen en werd na het oprichten van de VeganChallenge in 2013 uitgeroepen tot één van de Duurzame Jonge 100. Ook was ze campagnecoördinator bij de Green Office van de Universiteit Utrecht. Op DuurzameStudent legt Alynda verslag van de inzichten die ze opdoet bij de collegereeks Psychologie voor Duurzaamheid van de Impact Academy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top