skip to Main Content

Japan: overal plastic behalve in de natuur

Japan: Overal Plastic Behalve In De Natuur

De plastic soep. Velen van ons kennen het probleem. In Nederland scheiden wij ons plastic vooral in de zogeheten PMD zakken voor plastic, metaal en drinkkartons. Toch zie je in het gras en in de grachten vaak plastic verpakkingen liggen. Dit heeft invloed op de natuur, de oceanen en het dierenrijk. Ondanks deze gevolgen, blijven we plastic gebruiken. Afgelopen zomer bracht ik ruim twee weken door in Japan en merkte ik dat het er daar anders aan toe gaat. Plastic blijven gebruiken en toch de plastic soep voorkomen: het antwoord komt uit het verre Japan.

brendy1

Naast je huis kun je makkelijk 24/7 wat te drinken halen (plastic flesjes)

Een van de eerste vragen die je jezelf gaat stellen is: wordt er misschien weinig plastic gebruikt? Als je ooit in Japan bent geweest, dan zal je het antwoord al weten. Het land staat namelijk bekend om haar ultramoderne verkoopautomaten. Die hebben wij toch ook? Jazeker, wij hebben ook automaten, maar heb je die weleens op iedere hoek van de straat gezien? Of wat dacht je van naast je deur? In Japan kun je letterlijk overal (ook als je in een natuurgebied loopt) automaten vinden die gevuld zijn met een veelzijdigheid aan zoete drankjes, ijsjes en zelfs alcohol. Allemaal verpakt in plastic en andere verpakkingen. Daarnaast krijg je in Japanse supermarkten ook veel plastic tasjes mee bij je aankopen, zodat je als klant van alle gemakken bent voorzien. Het mooie is dat ondanks dat er veel plastic en andere soorten verpakkingen worden gebruikt, de straten ongelofelijk schoon zijn. Hoe kan dat?

brendy2

Bij de ‘drinking stations vind je altijd speciale prullenbakken voor plastic

Een optie waar wij van kunnen leren is de afwezigheid van prullenbakken op straat. Jawel, je leest het goed. Aangezien er amper prullenbakken te vinden zijn, word je gedwongen je afval mee naar huis of naar een supermarkt te nemen, waar je gestimuleerd wordt het gescheiden weg te gooien. Huishoudens zijn namelijk verplicht hun afval in acht categorieën te scheiden. Het schijnt zo te zijn dat mensen die zich niet aan de regels houden, te maken krijgen met een afvaldame, een persoon die ervoor zorgt dat iedereen mee werkt (bron: Facts&Details). Hoe dat precies in zijn werk gaat is voor ons onbekend, maar het lijkt erop dat de regels over het scheiden van afval erg duidelijk zijn voor de inwoners van Japan.

brendy3

Op de stations vind je prullenbakken waarin de vormen je stimuleren het juiste afval erin te gooien

De prullenbakken die thuis en in de supermarkten staan, vind je ook op de stations. Je kunt hier plastic flesjes en blikjes weggooien, maar ook papier en overig afval. De truc is dat de ronde gaten ervoor zorgen dat je jouw plastic flesjes en blikjes precies daarin weggooit. Een klein detail, maar het werkt wel. Verder is het handig dat deze prullenbakken direct naast zogeheten drinking stations worden geplaatst: plekken waar je in alle rust je flesje kunt leegdrinken. Hierdoor worden ook onwetende toeristen bekend gemaakt met het scheidingssysteem.

Dus, wat we kunnen leren van afvalscheiding in Japan is dat de afwezigheid van prullenbakken en het actief stimuleren van het scheiden van afval weleens kunnen helpen de plastic soep tegen te gaan. Alleen al speciale prullenbakken geven het goede voorbeeld. Verder is het Japanse motto: neem je afval mee naar huis en gooi het daar weg, zodat het minder snel in de natuur terecht komt!

Foto’s door Brendy Batenburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top