skip to Main Content

Duurzame apps getest!

Duurzame Apps Getest!

Soms is het lastig om je leven duurzamer te maken. Waar moet je beginnen? En hebben kleine acties wel een effect? Ik geloof dat alle kleine beetjes helpen, zeker als we dit met z’n allen doen. Om je op weg te helpen heb ik een week lang een aantal duurzame apps getest. Mijn ervaring is dat je via een app op een leuke en interactieve manier aan de slag kunt gaan met duurzaamheid. Het gaat soms maar om kleine toepassingen, maar het zet je wel aan het denken… Let’s get started!

NPO Groen – 7 dagen challengeapps1
Met deze app kan je concreet aan de slag met kleine duurzame aanpassingen in je leven. Als eerste kies je een thema: water, afval of energie, vervolgens kan de zeven dagen challenge beginnen! Je kiest zelf welke makkelijke of moeilijke uitdagingen bij je passen.
Verder zijn er duurzame recepten (bijvoorbeeld een quiche gemaakt met oud brood), filmpjes en tips te vinden. Deze features maken de app helemaal compleet!

Conclusie: Wat deze app zo leuk maakt is dat het gepersonaliseerd is op jouw behoeftes!

Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal
Heb je twijfels over de juiste bak voor je afval? Deze app helpt je op weg. Door middel van zoektermen krijg je informatie over wat het precies voor afval is en waar je het weg moet gooien.

Wist je bijvoorbeeld dat je een glazen bloemenvaas of kapot theeglas niet in de glasbak mag gooien? Door een andere samenstelling verstoort de vaas het recycling proces. Waar dan wel? Gewoon bij het restafval!
Daarnaast bevat de app een leuke quiz waarin je kan testen of jij goed omgaat met je afval. Kom er achter of je een recyclebeest of een recyclegoeroe bent.

Conclusie: Mocht je weinig weten of het scheiden van afval en wil je hier wat aan doen? Dan is deze app erg leerzaam.

apps2Slim koken – Voedingscentrum
Volgens nudge.nl zijn we als consument verantwoordelijk voor 30-50% van de totale voedselverspilling. We zouden 10 weken lang kunnen koken van het jaarlijks weggegooide eten! Onder andere door slim te koken kun je hier wat aan doen. Hiervoor heeft het Voedingscentrum de app ‘ Slim koken’  in het leven geroepen.

Slim kiezen en kopen
Hoe werkt het ? Als eerste vul je de samenstelling van het huishouden in, dus het aantal mensen waarvoor je kookt. Vervolgens vul je in wat je wel en niet graag eet. Veganisten en vegetariërs kunnen vlees, vis (en zuivel) makkelijk uitsluiten. Als je meerdere recepten kiest, dan maakt de app een boodschappenlijst voor je. Zo kun je een weekmenu samenstellen en in één keer boodschappen doen.

Slim koken
De app komt met een royale lijst aan recepten waaruit je kunt kiezen. Elke recept is precies gedoseerd op het huishouden dat je ingevuld hebt. Volgens het voedingscentrum is de eerste stap naar duurzaam eten, het niet méér eten en koken dan je nodig hebt.

Slim bewaren
Heb je maar een deel nodig van de rode peper of limoen? Dan geeft deze app aan hoe en hoelang je deze producten kunt bewaren. Daarnaast geeft de apps slimme tips voor het bewaren van voedsel. Wist je dat je een courgette of gesneden groenten eerst moet blancheren (kort koken) voordat je deze invriest?

Conclusie: Met deze app kook je precies op maat. Daarnaast geeft de app je bewaar en koop tips: Slim kopen, koken en bewaren!

Duko – korting voor studenten
Deze duurzame app is er speciaal voor studenten. Door lid te worden van Duko voor slechts €2,50 krijg je korting op producten die de wereld een beetje mooier maken. Je kunt van 10 tot 15% korting krijgen op eten, drinken, kleding, verzorging en cadeaus.
Het enige nadeel is dat de kortingen alleen in Utrecht te vinden zijn. Hopelijk komen er snel meer steden bij. Neem een kijkje in de app of op de Duko website om te kijken welke winkels in Utrecht zijn aangesloten.

Conclusie: studenten en korting is altijd een goede combinatie. Deze app geeft je niet alleen korting maar ook inspiratie voor duurzame winkels.

Hopelijk kunnen deze apps je inspiratie geven om in het klein aan te slag te gaan met duurzaamheid. Heb je naast deze vier apps zelf suggesties voor duurzame apps? Laat het ons weten!
Alle apps zijn te downloaden voor Android en iOS.

Bron: https://www.nudge.nl/projects/eten-weggooien/

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top