skip to Main Content

Plastic Whale – Van plastic probleem naar innovatieve oplossing

Plastic Whale – Van Plastic Probleem Naar Innovatieve Oplossing

Plastic afval wordt een cool product en afval opruimen wordt een gezellig teamuitje. Op deze creatieve manier pakt Plastic Whale het mondiale probleem van plastic soep aan.
Ik ging langs bij oprichter Marius Smit en vroeg hem alles over deze innovatieve onderneming. Ook gaf hij tips voor studenten met (duurzaam) ondernemersbloed. 

Plastic probleem

Wat is precies de kern van het probleem, waaruit deze onderneming is ontstaan? Volgens Marius is dit de perceptie. Plastic wordt gezien als een wegwerpproduct en zodanig wordt het ook geproduceerd en gebruikt. Het resultaat is dat het in ons ecologisch systeem komt, met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan plastic afval dat gegeten wordt door vissen. Via deze weg komt het ook op jouw bord terecht! De chemicaliën in plastic zijn slecht voor mensen, dieren en de natuur. Elke dag komen er miljoenen tonnen plastic bij en het probleem hoopt zich dus op.

Oplossing
whale1De perceptie moet dus veranderen: plastic is geen wegwerpproduct maar een waardevolle grondstof. Plastic Whale heeft het probleem omgezet naar concrete acties. Ze houden niet van (teveel) praten over het probleem, maar gewoon doen! Door met visnetten het water op te gaan, worden de grachten ontdaan van plastic. Van dit plastic worden vervolgens boten gemaakt, waarmee weer verder gevist kan worden. Inmiddels bestaat de vloot uit alweer acht boten. Dit doen ze niet alleen: hierbij worden zoveel mogelijk mensen, kinderen en bedrijven betrokken. Zo kan je bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of als vriendengroep gaan plastic vissen op de grachten. Op deze manier ben je niet alleen goed bezig voor het milieu in je eigen stad, maar het is ook heel leuk!

Innovatief
whale4Nog iets vets; vorig jaar is de onderneming gestart met het maken van wasteboards. Dit zijn high quality skateboards gemaakt van flesdoppen. Vanuit festivals is namelijk de wens om meer mensen te betrekken bij het plasticprobleem. Hier speelt het bedrijf op in met het creatieve idee van een omgebouwde zeecontainer, die gebruikt wordt als mobiele wasteboard-bakkerij. Festivalgangers van onder andere Open Air, Solar en ADE kunnen ter plekke zien hoe plastic afval verwerkt wordt tot een supermooi skateboard. (tip, kijk dit filmpje).

Het starten van een duurzame onderneming

Wil je na je studie graag een (duurzame) onderneming starten? Oprichter Marius geeft tips:
‘Je moet je eigen man op de maan creëren, een spannende uitdaging die onmogelijk lijkt. Maar doe dit wel met een helder beeld en weet wat de financiële consequenties zijn’. Voor Marius was de uitdaging een boot bouwen van plastic afval, terwijl hij nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd had. De eerste stap was het doen van een oproep. Binnen drie weken zat Marius om tafel met top ingenieurs, plastic-experts en recyclingspartijen. Zo makkelijk kan het dus zijn! Nog steeds krijgt Plastic Whale dagelijks aanvragen vanuit de hele wereld van mensen die mee willen helpen.

whale2Verder is het belangrijk om duurzaamheid ook leuk en mooi te maken. Plastic vissen is populair en de wasteboards zien er mooi uit. Het bedrijf verdient dus zijn brood door het verkopen van een service en een product. Op deze manier is duurzaamheid omgezet naar een winstgevend businessmodel. Zelf is Marius niet erg fan van het woord ‘duurzaamheid’ en vindt dat het soms een stoffig imago heeft. Volgens hem gaat het vooral om innovatie en vooruitgang; een probleem zien en concreet aanpakken, waardoor het een hele andere energie krijgt. Duurzaamheid is niet stoffig maar een uitdaging waar winst in zit. De energie, creaties en innovaties maken duurzaamheid leuk en uitdagend.

Laatste tip: als student zit je niet vast in een carrière, maar heb je alle ruimte om te onderzoeken wat je wilt en kan. Maak hier dus gebruik van.

Toekomst
whale3Hoe ziet de toekomst er uit? Meer boten, meer mensen, meer landen en minder plastic. Plastic Whale krijgt veel aanvragen, ook internationaal, dus het groeit hard. Daarom zijn ze nu op zoek naar twee stagiairs, voor event-management (link) en marketing & communicatie (link). Grijp je kans!

Daarnaast kan je je aanmelden als schipper (betaald) of aanmelden als vrijwilliger bij publieke evenementen, zoals op festivals. Like Plastic Whale op Facebook en blijf up to date.

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top