skip to Main Content

Stevige courgetteburgers met sesamolie (vegan)

Stevige Courgetteburgers Met Sesamolie (vegan)

Weet je nog dat kikkererwtenmeel, waarmee ik een tijdje geleden een uitzondering op mijn ‘koken met normale ingrediënten-beleid’ maakte voor een heerlijke quiche?
De rest van de zak heb je dus hopelijk nog. Tijd voor burgers! Vanavond heb je verder niet meer nodig dan een courgette, rode ui en wat kruiden voor deze stevige, heerlijke courgetteburgers. Op een vers broodje, met gebakken aardappelpartjes of gewoon zo!

courgetteburger1
Nodig voor twee personen/vier flinke burgers:

  • Een courgette, grof geraspt
  • Rode ui, fijngesneden
  • Eetlepel balsamico
  • Vier eetlepels kikkererwtenmeel (volkorenmeel of bloem moet ook kunnen maar bindt iets minder)
  • Versgemalen peper & zout
  • Marokkaanse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld van Jonnie Boer bij AH)
  • Eetlepel licht sesamzaad
  • Scheut olijfolie + beetje om in te bakken

courgetteburger3

Wat ga je doen?
1. Rasp de courgette grof. Snijd de ui fijn en meng met de eetlepel balsamico om minder scherp te maken.
2. Meng de courgette en ui dan door elkaar met het kikkererwtenmeel en kruiden. Roer goed om en voeg er indien nodig nog wat water aan toe tot je een stevige, plakkerige massa hebt.
3. Laat het mengsel tien minuten staan en steviger worden, doordat het kikkererwtenmeel bindt met het vocht uit de courgetterasp.
4. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren. Let op! Kan heel snel gaan, als je niet oplet zijn ze ineens zwart 🙂 Meng met wat zout en olijfolie tot een soort sausje.
5. Verhit wat olie in de koekenpan. Vorm van het courgettedeeg ballen, druk ze voorzichtig plak en bak ze – als de olie goed heet is – in de koekenpan in een paar minuten bruin. Keer dan om met een spatel en bak de andere kant.
6. Doe de burgers op een vers (burger)broodje of een stuk Turks brood en besprenkel met een lepel van de sesamzaad-dressing. Ik at ze met aardappelpartjes uit de oven, zoals op de foto, maar ze zijn ongeveer met alles lekker!

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top