skip to Main Content

De halve finale van de Sustainable Business Challenge: pitches en posters

Vrijdag 18 november was het zover: de halve finale van de Sustainable Business Challenge 2016. Een business case competitie mét oog voor duurzaamheid. Vijfentwintig teams bestaande uit vier studenten en/of starters hadden een maand lang gewerkt aan een case voor hun bedrijf. De bedrijven IKEA, Enexis, VolkerWessels, ENGIE en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier daagden ieder vijf groepen uit om tot een innovatieve, maar ook praktische oplossing te komen voor hun case.

Door: Elmie van Hoof

Na de aftrap op 14 oktober, waar de uitdagingen werden gepresenteerd, ging ik met mijn drie teamgenoten onder de naam ToekomstBouwers aan de slag voor VolkerWessels. Zij wilden graag weten hoe ze Big Data in kunnen zetten om de mate van succes van hun duurzame MorgenWoningen in bepaalde gebieden beter kunnen bepalen. Tijdens het bedrijfsbezoek in de eerste week namen we een kijkje in de keuken van VolkerWessels. Daarna volgde in de tweede week een dag vol workshops. Hier gingen we aan de slag met professionals en leerden we om uit zoveel mogelijk creatieve ideeën net dat éne idee met het meeste potentieel te pikken. Met dit idee gingen we de weken erna aan de slag om het uit te werken tot een gerichte oplossing voor de halve finale.

En die was dus afgelopen vrijdag, in het Bibliotheektheater van Rotterdam. De teams werden opgesplitst per bedrijf in verschillende zalen. Hier werden de ideeën aan de jury (het bedrijf) in krachtige pitches gepresenteerd. Daarna volgde een postermarkt, waar alle vijfentwintig teams weer samen kwamen. Het was ontzettend leuk om te zien waar alle andere teams mee bezig waren geweest. Zo hadden de teams van Enexis ideeën bedacht voor een tweede leven van de gasleidingen en zochten de IKEA teams naar creatieve manieren om samen met de klant duurzamer te leven. De teams van ENGIE zochten oplossingen voor de uitdagingen omtrent Smart Grids, om zo de nieuwe energie-infrastructuur van de Rotterdamse haven mogelijk te maken. Tot slot waren de teams van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezig geweest met de problemen van medicijnresten in het drinkwater. Terwijl de deelnemers de tijd hadden om bij alle posters te kijken, waren de juryleden van de verschillende bedrijven druk in beraad…

halve-finale-1Want naast dat het leuk was om alle ideeën te zien, draaide deze dag natuurlijk vooral om één ding: welk team gaat er door naar de finale? Voor iedere business case werden de winnaars naar voren geroepen om hun ticket naar de finale in ontvangst te nemen. Deze teams zullen uiteindelijk tegen elkaar strijden op 8 december. Ons idee voor VolkerWessels had het helaas niet gehaald, maar het was wel een hele leuke en leerzame dag. Ik zou iedereen, die geïnteresseerd is in duurzaamheid én praktijkervaring wil opdoen bij bedrijven, aanraden om volgend jaar mee te doen!

Oh, en mocht je 8 december nog niets te doen hebben, kom dan zeker een kijkje nemen bij de finale! In samenwerking met het Duurzaam Doen Café wordt dit een middag vol inspiratie: naast de pitches van de winnaars staat er ook een interactieve sessie met de studenten, bedrijven, jong talent en startups op het programma. De finale vindt plaats bij Mediamatic in Amsterdam, van 15.30 tot 18.30. Tot dan!

 

 

Elmie van Hoof

Elmie van Hoof is momenteel consultancy intern bij Sustainalize, een adviesbureau voor alles wat met MVO te maken heeft. Ze is bezig met haar Joint International Master in Sustainable Development, waarvoor ze een half jaar in Leipzig heeft gewoond en gestudeerd. Ook volgt ze het Climate-KIC sustainable entrepreneurship programma. Elmie leest en schrijft dan ook graag over sustainable start-ups en projecten, maar ook over internationale ontwikkelingen wat betreft resources en energie. Daarnaast is ze graag op pad om nieuwe plekken te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top