skip to Main Content

Overstappen op duurzame energie

Overstappen Op Duurzame Energie

Het zat al een tijdje in mijn hoofd, overstappen naar een duurzame energieleverancier. Ik nam alleen nooit de tijd om mij er echt in te verdiepen. Maar afgelopen week was het dan eindelijk zover. Jaaa! Saar gaat duurzamer!

Door: Sara Reijnders

van-de-bron-bio-vergisting

Foto: Vandebron

Wij krijgen binnenkort energie en gas via de energieleverancier ‘Vandebron’, een energieleverancier die boeren en bedrijven stimuleert en steunt om duurzame energie (wind-, zonne- en bio-energie) te produceren en vervolgens te verkopen aan de markt.
Door op deze manier energie te produceren hebben we minder fossiele brandstoffen nodig en stoten we minder CO2 en andere schadelijke gassen uit. Zoals je waarschijnlijk al weet, versterken de gassen die vrijkomen bij deze vorm van energieproductie het broeikaseffect. Het gebruik van energie van fossiele grondstoffen draagt daardoor dus bij aan de ongewenste klimaatverandering. Daarnaast heeft ook het winnen van de fossiele brandstoffen een enorme impact op het (lokale) milieu. Hele landschappen worden vernietigd en eindigen als een soort enorme troosteloze bouwplaats. En tenslotte nog een politieke kwestie: als land zonder eigen energiebron ben je afhankelijk van andere landen en dat is een kwetsbare positie. In Nederland hebben we nog wel een energiebron, onze gasvoorraad, maar deze ligt op zeer kwetsbare plekken voor mens en natuur (Groningen, Waddenzee).

van-de-bron-windmolens

Foto: Vandebron

Terug naar de duurzame energieproductie. Ook deze vormen van energie hebben een impact op het milieu. Denk aan de (zeldzame) grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een windmolen of een zonnepaneel. Ook hiervoor worden landschappen overhoop gehaald. Het gebruiken van ‘groene energie’ betekent dus niet dat je nu niet meer hoeft te letten op je energieverbruik!! Maar de schade is wel minder dan bij gebruik van fossiele energie.

Bij Vandebron kan je zelf kiezen welk bedrijf of welke boerenfamilie je gaat steunen met de investering in de productie van ‘groene energie’. Hierbij heb je keus uit zonne-energie, windenergie en bio-energie. Waarbij ik mijzelf meteen afvroeg, wat is dan de duurzaamste vorm van duurzame energie? Maar uiteindelijk willen we een breed scala aan duurzame bronnen hebben! Zodat we niet alleen energie opwekken als het hard waait. Het waait namelijk niet elke dag terwijl wij wel allemaal elke dag stroom gebruiken.

van-de-bron-zonnepanelen

Foto: Vandebron

Dit brengt mij ook meteen bij een lastig punt van deze vormen van energieproductie. Doordat het de ene dag harder waait of dat er meer zonlicht op de zonnepanelen valt, ontstaan er pieken in het netwerk. Terwijl het netwerk altijd in balans (net zoveel in als uit) moet zijn. We moeten dus eigenlijk apparaten zoals de wasmachine aanzetten op momenten dat er pieken in het energienetwerk ontstaan. Dus in plaats van wat we gewend zijn – ’s avonds de wasmachine aan omdat het nachttarief dan lager is – moeten we de wasmachine/droger/vaatwasser aan gaan zetten op momenten dat er veel duurzame energie wordt geproduceerd! Met alleen overstappen op duurzame energie zijn we er dus nog niet.

Naast dat wij zijn overgestapt van energieleverancier, zijn wij nu ook in overleg met onze buren om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen. Ik houd je op de hoogte!

Enthousiast geworden en zelf ook over naar duurzamere energie? De consumentenbond heeft uitgezocht wat de duurzaamste energieleveranciers van 2015 waren. De voorlopers zijn:

(let op, hierbij is alleen gekeken naar de elektriciteitsmarkt, en dus niet naar waar je gas vandaan komt)

 

Dit artikel is eerder verschenen op: www.groenmetsaar.nl

 

 

Sara Reijnders

Sara Reijnders wil haar lezers via haar blogs inspireren om groen te denken en groen te doen. Van groen in je eigen tuin tot tweedehands shoppen in verschillende steden, van alles komt aan bod.
Kijk op www.groenmetsaar.nl voor alle blogs die Sara schrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top