skip to Main Content

Bloemkoolsoep

Door: Sara Reijnders

Ongeveer anderhalve maand geleden heb ik bloemkoolsoep ontdekt. En ik ben er dol op! Inmiddels heb ik zelf al meerdere keren bloemkoolsoep gemaakt. Het is lekker, het is makkelijk, je hebt geen restafval en in december is het een echt seizoen gerecht.

Check de groente- en fruitkalender van milieu centraal om te zien uit welk land de ingredi├źnten het beste kunnen komen.

Wat heb je nodig voor de soep:

 • 1 ui
 • 4 Kruimige aardappelen (middelgroot)
 • 1 Bloemkool (groot)
 • Melk of plantaardige melk
 • Peper
 • Kerrie

Wat heb je nodig voor de garnering:

 • 2 appels
 • 3 sneetjes brood (oud)
 • Pijnboompitjes

Keukengerei:

 • Pan
 • Fornuis
 • Blender

Aan de slag:

 1. Snijd de ui fijn en bak de deze in de pan (waar je later ook de aardappelen en bloemkool in gaat koken).
 2. Schil de aardappelen en snijd deze in partjes.
 3. Snijd de bloemkool in roosjes en de steel in plakken. Kook ondertussen wat water in de waterkoker.
 4. Als de ui lekker gefruit is, kunnen de stukjes aardappel en de bloemkoolroosjes in de pan. Laat de aardappelen en de bloemkoolroosjes ongeveer een minuutje meebakken.
 5. Giet daarna het kokende water en wat (plantaardige) melk in de pan, met de verhouding 2/3 water en 1/3 melk. Zelf houd ik er van als de soep een beetje stevig is. Daarom vul ik de pan niet helemaal met water en melk, maar staat ongeveer een derde van de bloemkoolroosjes en aardappelen niet onder water. Dit betekent dat ik tijdens het koken regelmatig moet roeren om er voor te zorgen dat alles goed gekookt wordt.
 6. Tijdens het koken maak ik de garnering van pijnboompitjes, croutons en gebakken appel.
 7. Begin met het schillen van de appel. Snijd vervolgens de appel in (kleine) blokjes.
 8. Warm nu een kleine koekenpan op en begin met het roosteren van de pijnboompitten. Let op, pijnboompitjes verbranden snel! Bewaar de geroosterde pijnboompitjes op een schoteltje. Straks gaan ze als garnering over de soep.
 9. Vergeet ondertussen niet in de pan met aardappel en bloemkool te roeren
 10. Nu kan er een klein beetje olie in de pan en kunnen de stukjes appel gebakken worden. Tijdens het bakken van de appel kan je het oude brood in kleine stukjes snijden. Het liefste gebruik ik zelf de korstjes van het brood.
 11. Als de appel gebakken is kan je deze net als de pijnboompitjes apart leggen.
 12. Kijk of de aardappelen en bloemkool nu gaar zijn. Check dit door met een vork in een aardappel en bloemkoolroosje te prikken, als dit gemakkelijk gaat kan je het vuur uitzetten. Als ze nog niet gaar zijn, moet je nog even geduld hebben.
 13. Nu gaan we croutons van het brood maken. Hiervoor giet ik vaak nog een klein beetje olie in de pan, daarna de stukjes brood en peper erbij. Zodra de croutons klaar zijn leg je deze, net als de pijnboompitten, even apart.
 14. De soep is bijna klaar, nog een met de blender de aardappelen en bloemkool pureren. Tijdens het pureren kan je nog wat peper en kerrie toevoegen. Zelf vind ik zout niet nodig voor deze soep.
 15. Vind je de soep nu te dun? Zet de pan dan nog even op het vuur. Vind je de soep te dik? Dan kan je er nog wat water of melk bij gieten.
 16. Tevreden, dan gaat de soep in de kommetjes en kan de garnering er overheen!

Smakelijk eten!

Dit artikel is eerder verschenen op www.groenmetsaar.nl

 

Sara Reijnders

Sara Reijnders wil haar lezers via haar blogs inspireren om groen te denken en groen te doen. Van groen in je eigen tuin tot tweedehands shoppen in verschillende steden, van alles komt aan bod.
Kijk op www.groenmetsaar.nl voor alle blogs die Sara schrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top