skip to Main Content

De toekomst ligt in onze handen

De Toekomst Ligt In Onze Handen

Op zaterdag 10 december 2016 vond het Future Generations Forum (FGF) plaats in Utrecht. Dit uitverkochte evenement, georganiseerd door werkgroep Jong en Duurzaam van NJR (Nationale Jeugdraad), was een groot succes met 250 aanwezigen. Op deze dag werden jonge change makers in de spotlights gezet, van het futuristische LEF Future Center van Rijkswaterstaat.

Door: Nine de Jonge

Jongeren hebben inspirerende ideeën en capaciteiten die een podium verdienen. Dat was dan ook de insteek van het FGF. Te vaak verkondigen oude mensen hoe wij, jongeren, de wereld moeten veranderen. Pakkender leek het ons om jongeren met elkaar in dialoog te laten gaan.
Ons doel was het inspireren van de generatie van de toekomst om onze samenleving te verduurzamen en te laten zien dat duurzaamheid verder gaat dan afval scheiden en korter douchen. In drie verschillende workshoprondes (publieke sector, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld) en tijdens de plenaire pitchronde werden de bezoekers aangespoord om duurzame oplossingen te bedenken voor hedendaagse problemen. Het handelingsperspectief stond deze dag centraal, iedereen zou inspiratie op doen wat ze nu of straks in praktijk konden brengen.

Een paar bijzondere highlights uit het programma:

  • Adel richtte ‘WE Organization’ op tegen xenofobia, hij maakte duidelijk dat we ‘de vluchtelingen’ niet moeten benaderen als groep maar als individuen. Hij spoort iedereen aan om contact te leggen met vluchtelingen, contact met locals kan een belangrijk verschil maken.
  • Het team van Taste Before You Waste liet mensen proeven, ruiken en zien hoe je voedselverspilling kan voorkomen;
  • Jasmijn van den Berg vertelde over de Love Coins die ze maakt en dat je ze makkelijk zelf kunt maken en uitdelen, om je waardering voor anderen te laten blijken
  • Jesse Jorg (WeTheCity) vertelde over hoe hij buren anders naar elkaar laat kijken door buurtprojecten tot kunst te verheffen
  • Thijs Verheul (UnitedWardrobe) benadrukte het belang van tweedehands kleding, zo deelde hij het schokkende feit dat nu de kleding die online wordt besteld bij H&M na retour wordt verbrand!
  • Nick Steiner van LoveFoundation liet zien hoe je op een toffe wijze geld kan ophalen voor een goed doel.

Daarnaast maakten een professor, activist, beleidsadviseur, diverse ondernemers en politici het tot een gevarieerde dag. Ze waren de levende voorbeelden, van dat je met een visie veel kan bereiken.

Tussen de jonge politici (van jongerenorganisaties van de Nederlandse politieke partijen) vond een debat plaats. Stellingen waren onder andere; ‘Duurzame ontwikkeling is niet mogelijk wanneer de focus op economische groei blijft liggen’ en ‘Met duurzaamheid als speerpunt kun je de verkiezingen winnen’. Binnenkort plaatsen we de opnames hiervan op onze Facebookpagina!

Echt Jong en echt Duurzaam

Bij de evenementen die ik tot nu toe heb bezocht, valt een aantal dingen mij op. Het zijn altijd dezelfde oudere mensen die een jong publiek toespreken: een eenrichtingsverkeer aan informatie. Tevens nemen de organisatoren duurzaamheid meestal niet écht serieus en conflicteert hun handelen met de boodschap. Zo worden bijvoorbeeld flesjes water uitgedeeld en vleesgerechten geserveerd.

Met het FGF laten wij zien dat het anders kan. De dag was echt interactief, de catering was volledig veganistisch (lunch, drankjes, snacks), alle informatie was digitaal verzonden en we boden een ov-vergoeding voor de sprekers. Tevens was er Bionade aanwezig en geen gebotteld water of frisdrank. Gasten dronken uit kopjes en er was dan ook weinig afval. Er werd zelfs omgeroepen dat mensen broodjes mee moesten nemen om voedselverspilling te voorkomen. Gasten lieten weten dat ze écht geïnspireerd waren en de dag waardevol vonden. De vernieuwing en frisse positiviteit die we hadden beloofd, hebben we dan ook waargemaakt.

Dit alles hebben we voor elkaar gekregen zonder eigen budget; Rijkswaterstaat stelde, vanwege de duurzaamheidsambitie, hun LEF Future Center ter beschikking. Ons doel is om jongeren te informeren, te inspireren en te activeren. Een dag waar je eens echt nieuwe dingen leert en over je eigen toekomst meepraat: het moet nu gebeuren. De jonge generatie neemt de duurzame toekomst in eigen hand!

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top