skip to Main Content

Gebakken Oesterzwam op brood

Gebakken Oesterzwam Op Brood

oesterzwam op toastIn het park bij mijn ouders voor de deur groeien op dit moment oesterzwammen op een van de bomen, zo te plukken. Lokaler en meer ‘seizoensgebonden wordt het niet. Oesterzwammen zijn perfect voor een vegan lunch of licht avondeten, want ze zijn net kip, als je ze bakt! Heel stevig en absoluut niet zoals champignons of andere paddenstoelen qua smaak. Ik bakte de oesterzwam met lente-uitjes in sojasaus en witte wijn met sesam en komkommer en deed dat als lunch op Turks brood. Erg lekker!

Natuurlijk heeft niet iedereen het geluk om ze aan de boom te vinden, maar je komt oesterzwammen regelmatig ook bij de albert heijn, jumbo, dirk of bij groenteboeren tegen. En je kunt zelfs Oesterzwam kweeksetjes kopen via Rotterzwam, waarmee je ze kunt laten groeien op je koffiedik. Maar eerst, zo maak je er iets lekkers mee:

Nodig per persoon:

1 ‘hoed’ of stuk oesterzwam

1 eetlepel sojasaus

1 theelepel sesamzaad

Scheut witte wijn

1 bosuitje, gesneden

Part turks brood

Een stuk komkommer in reepjes

oesterzwam op toastZo maak je het in (15 minuten): 

1. Veeg de paddestoelen voorzichtig schoon, zo min mogelijk afspoelen. Snijd de oesterzwam in reepjes. Verwijder de hardere eindjes van de steeltjes.

2. Verwarm de koekenpan (eerst zonder olie) en doe daarin de theelepel sesamzaad, bak die kort tot het licht begint te kleuren. Let op, dat kan erg snel gaan!

3. Doe er dan een scheutje olijfolie bij en ook de bosui en stukjes oesterzwam. Bak ze een paar minuten, schud steeds om en zet het vuur dan zachter. Doe er nu de eetlepel sojasaus en een ruime scheut witte wijn bij en laat nog een paar minuten sudderen. Snijd intussen de komkommer in reepjes.

4. Snijd dan de punt Turks brood open, schuif de paddenstoelen naar de kant, en rooster het met de open kant naar beneden kort in de pan om de smaken op te nemen. Maar je kunt ook het brood achterwege laten en bijvoorbeeld noedels erbij maken als licht avondeten. Heerlijk met de frisse komkommer en wat extra sesam erover!

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top