skip to Main Content

Medicijn tegen chagrijn: lekker liften

Hoe je geloof in de medemens op te krikken terwijl je duurzaam en goedkoop reist

liften

Gent-Amsterdam op een zonnige dag met Maaike

Overvalt je weleens een gevoel van moedeloosheid na het lezen van de kranten, het denken aan de Brexit, Trump, de opkomst van IS of ander naars? Voel je je ongemakkelijk en ook een beetje bang als je zwaarbewapende militairen of politie ziet op straat? Wordt het je zwaar te moede als je hoort over de zesde massaextinctie en het falen van klimaatdoelen? Begin je te geloven dat de mensheid inherent slecht is? Wel, hier is een middeltje dat al deze chagrijn een beetje kan verminderen en de hoop die zo belangrijk is in onze strijd voor een betere wereld te behouden: steek die duim omhoog en ga liften.

Door Femke Lootens

Waarom liften helpt

Onderzoek toont aan dat ontmoetingen met vreemdelingen in de trein je geluksgevoel omhoog krikken (bron: Scientific American). Wel, ik geloof dat een gesprek met een bestuurder die je meeneemt nog veel beter is voor je geluksgevoel dan een gesprek in de trein.

Een, omdat mensen die lifters meenemen meestal zelf bijzondere verhalen te vertellen hebben. Twee, omdat je elkaar eigenlijk niet kent maar toch meestal een uur of meer met elkaar gaat praten ontstaat er een bijzondere dynamiek. Mensen kunnen heel erg eerlijk tegen jou zijn omdat ze je waarschijnlijk toch nooit meer zullen terug zien. Verhalen van midlife crises, liefdesverdriet, trieste, gelukkige en mooie kantelpunten in een mensenleven komen vaak naar boven tijdens een liftgesprek. Dit lijkt misschien een beetje afschrikwekkend maar ik beschouw het als een eer dat iemand zich zo kwetsbaar durft op te stellen en zijn hart opent. In tijden van facebook en instagram is dit een goed medicijn tegen de illusie van de perfecte levens van anderen. Drie, het feit dat iemand zomaar voor jou stopt en jou meeneemt zonder daar iets voor terug te krijgen is magisch. Vaak zullen mensen je uitnodigen om je hun stad te tonen, je een eind om te brengen of meer liefs. Dankbaarheid is een mooie emotie en liften is de ideale activiteit om deze te beoefenen.

En dat is niet het enige

Naast een instant gelukgevoel zijn er nog veel andere redenen om af en toe eens te liften. Voor het milieu spreekt voor zich, je maakt gebruik van een auto die toch al rijdt. Verder duurt het soms langer met het ov dan al liftend (hier spreekt een Wageningse student). En het is gratis natuurlijk!

Klinkt allemaal heel leuk, maar hoe te beginnen als liftmaagd?

Kriebels gekregen? Hier een paar tips voor de beginnende hitchhiker:

  • Eerste keer? Zoek jezelf een maatje en ga niet te ver. Bereid jezelf goed voor.
  • Meenemen:
    • kartonnen bordjes met je eindbestemming en eventueel tussenstops
    • wegenkaart met tankstations
  • Waar beginnen? Check even hitchwiki.com. Hier staat voor haast alle steden in de wereld beschreven op welke plek je moet staan om erin en eruit te geraken.
  • Volg de rit altijd goed op je kaart en communiceer ZEER duidelijk met je bestuurder. Vraag om je af te zetten bij een tankstation voor hij een andere snelweg neemt en vraag daar in het tankstation aan de mensen of ze je willen meenemen. Vraag liever een keer te veel dan te weinig waar hij/zij je kan afzetten.
  • Veiligheid voor alles! Ga op een plek staan waar jij veilig staat, de autos je van ver kunnen zien en zij ook veilig kunnen stoppen. Ga nooit op de snelweg staan! Je kan beter iets langer wachten dan risicos nemen.

Veel succes en lift ze!

 

Femke Lootens

Femke Lootens started her master environmental sciences last year in Wageningen. She gets a lot of energy from seeing people all over the world trying to make this planet a better place for all.
At this moment her days are filled with the Green Office Movement since she is writing her thesis about student engagement and GO and working as the GO Coordinator of the Netherlands and Belgium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top