skip to Main Content

Questionmark: boodschappen doen zal nooit meer hetzelfde zijn

Questionmark: Boodschappen Doen Zal Nooit Meer Hetzelfde Zijn

Stel je staat in de Albert Heijn en je bent op zoek naar pindakaas. Er is pindakaas van Calvé, AH Biologisch, AH Basic, AH Excellent, Nuts Today, Meridian… Welke pak je uit het schap?

Door: Helena de Boer

Biologisch: echt duurzaam en gezond?
Ik zou zelf waarschijnlijk al snel voor de pot met het label van AH Biologisch gaan. Het groene potje, de ietwat hogere prijs, die voor mij duidt op een hogere kwaliteit, en het biologische keurmerk zijn voor mij kenmerken van een goede aankoop. En dan heb ik het niet alleen over een goede aankoop voor mijzelf, maar ook voor een betere wereld; tenminste, dat leid ik af van de groene branding van het product. Alleen is AH Biologisch wel daadwerkelijk duurzaam voor de maatschappij? En hoe is pindakaas voor mijn persoonlijke duurzaamheid; oftewel, is het gezond? Tot voor kort zou ik deze vragen makkelijk beantwoord hebben door enkel te kijken naar de groene deksel van mijn pindakaaspotje. Maar nu ik sinds kort de app van Question Mark op mijn telefoon heb geïnstalleerd, blijken de antwoorden helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn als ik altijd dacht…

Duurzaamheidscores
Neem bijvoorbeeld het potje biologische pindakaas van de Albert Heijn: een snelle zoektocht op Questionmark resulteert in een score van 5/10 voor dit product op het gebied van milieu. Kennelijk zijn voor biologische producten wel voorwaarden verbonden aan de productie van de pinda’s zelf, maar niet aan het land dat hiervoor gebruikt wordt. Het is dan ook meer dan normaal voor de pindateelt om een paar hectare bos te kappen, dit stuk land met kunstmest te bewerken, en hier vervolgens een pindaplantage te beginnen. Bovendien scoort het product een 3 voor mensenrechten, vanwege de grote hoeveelheid rietsuikers die worden toegevoegd aan de pindakaas. Deze suikers worden geproduceerd in condities die soms verdacht veel weg hebben van moderne slavernij.

Questionmark
Dat is vast niet wat je dacht van dat groene biologische potje pindakaas in de Albert Heijn, hè? Questionmark is een onafhankelijk platform dat zich sinds 2012 richt op het onderzoeken en beoordelen van producten op verschillende dimensies van duurzaamheid. Het doel van deze door Nederlanders opgerichte app is om “zoveel mogelijk mensen te faciliteren en motiveren in het bewust boodschappen doen.” Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Postcode Loterij.

Vleesvervangers en andere verrassingen
[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Je zult versteld staan welke producten wel of juist niet ‘goed’ zijn voor de samenleving, of ook belangrijk, voor jezelf![/perfectpullquote]

Wat mij betreft een mooi, interessant, en nodig initiatief. Ik raad iedereen die dit leest aan om de app te downloaden (je vindt hem in je app store als ‘Questionmark-duurzaamheidscores’) en voor de grap eens je meest gekochte producten op te zoeken. Je zult versteld staan welke producten wel of juist niet ‘goed’ zijn voor de samenleving, of ook belangrijk, voor jezelf! Zo kwam ik er achter dat bijna geen één van de vleesvervangers die ik toch wel wekelijks eet wordt beoordeeld als ‘gezond’. En waarom? Te veel zout en te veel vet. Misschien ga ik dus toch maar wat vaker zelf vega-burgers fabriceren…

Wel kun je zien dat het platform nog vol in ontwikkeling is. Zo zijn niet alle producten ingevoerd en mist er bij sommige producten cruciale informatie. Bovendien heb ik ook nog een tip voor Questionmark om de app te verbeteren: laat ook aan mensen zien welke opties wél een goed idee zijn. Om terug te komen op de pindakaas: wat kan ik morgenochtend dan wél op mijn brood smeren wat gezond, milieuvriendelijk en ook een beetje lekker is?

Helena de Boer

Helena de Boer is master studente in de Sociale Psychologie met een focus op duurzaam gedrag. In haar stukjes voor DuurzameStudent probeert ze door een luchtige toon te gebruiken duurzaamheid toegankelijk te maken voor iedereen, en tegelijkertijd mensen aan het denken te zetten. Voor haar huidige studie heeft Helena een master Environment, Politics & Globalisation en meerdere stages op het gebied van duurzaamheid afgerond.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top