skip to Main Content

Vandaag is een mooie dag om de energiemarkt op z’n kop te zetten!

Nederland: een ontwikkelingsland. Say what? Op het gebied van duurzame energie in Europa, staat Nederland ver onderaan, op de 27e plaats! Sjoemelstroom; grijze stroom gecombineerd met misleidende certificaten zijn de status quo. Het moet dus anders. De techniek is er al. Maar waarom zijn wij er nog niet? 

Door Nynke Bonnema

Dit onderwerp van duurzame energie stond centraal op de inspiratiedag georganiseerd door Morgen en energieleverancier Vandebron. Op een zaterdag, afgelopen maand, opende Vandebron de deuren van haar prachtige pand aan de Herengracht voor een groep studenten. Ik was een van de lucky few die aanwezig mocht zijn bij dit event. Op deze dag werd het duurzame probleem in de energiemarkt uitgelegd. Daarnaast diende deze dag als een grote inspiratieBRON voor hoe je een duurzaam idee op de markt zet.

Het sjoemelstroom probleem
Slechts 6% van de totale opgewekte energie is groen. Samen met 94% grijze stroom, opgewerkt via vervuilende kolencentrales, komt alles op hetzelfde netwerk terecht. De stroom uit jouw stopcontact komt dus uit dit totale netwerk. Stel je voor, je bent overgestapt naar groene energie. Verandert er nu iets aan de stroom uit jouw stopcontact? Komt de stroom die jouw lampje laat branden uit dat stukje 6% groene energie?

Het antwoord is nee. Je wordt als consument voor de gek gehouden.

Hoe zit dat precies? Buitenlandse certificaten worden op ‘grijze’ stroom geplakt en zo verkocht als groene stroom. Door zo’n certificaat te kopen, eigenen energieleveranciers dat stukje van 6% op. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar toch is dit legaal. Het probleem is dat meerdere energieleveranciers dat doen en zo wordt dit stukje groen meerdere malen verkocht. Resultaat? Het percentage groene stroom stijgt niet en het totale netwerk blijft voornamelijk grijs.

Het klinkt prachtig en dat is het ook
Energieleverancier Vandebron heeft als doel om de totale netstroom groener te maken, wat betekent dat meer stroom afkomstig is van windmolens en zonnepanelen. Door over te stappen naar Vandebron krijg je natuurlijk niet direct stroom van die duurzame boer uit je stopcontact. Dit loopt nog steeds via het totale netwerk. Maar je zorgt wel dat hierin geïnvesteerd wordt. Resultaat? Het percentage groene stroom op het totale netwerk zal stijgen!

Dit klinkt prachtig, maar waarom zijn we nog niet overgestapt met z’n allen? De techniek en ideeën zijn er al. In Zweden is het totale energienetwerk al wel 100% duurzaam. Ligt dit aan de politiek, bedrijven of een andere mindset? Allemaal opties waarover we onze hersenen hebben laten kraken tijdens deze inspiratiedag.

Tips
Het is dus heel belangrijk om een duurzaam idee goed te laten aarden in de markt. Hoe breng je nou een duurzaam product aan de man? Maartje Joosten, representive van Vandebron, en Hendrik Halbe, oprichter van de Erasmus Centre for Entrepreneurship gaven ons praktische tips

– Doe aan storytelling, vertel niet alleen wat je doet, maar waarom!
– Besteed naast je duurzame doel ook aandacht aan de financiën. Geld verdienen is niet vies, maar essentieel om te overleven.
– Onderschat het belang van sales niet, dit is de grootste factor waardoor start ups falen.
– Vertel iedereen over jouw product/idee. Verzamel feedback. Experimenteer!
– Vraag niet alleen: vind je mijn product leuk? Maar: zou je mijn product kopen voor X euro?
– Inspiratieloos? Ontwikkel ideeën vanuit irritatie: waarom doen we dat zo en niet anders?

Grootste droom
Het klinkt gek, maar de grootste droom van Vandebron is om zichzelf te kunnen opdoeken. Dat zou namelijk het geval zijn als alle energie groen is. Hiermee is het doel bereikt en de status quo omgegooid. Geen kolencentrales meer dus!

Wil jij hier aan meewerken? Voor student/starter zijn er meerdere vacatures te vinden!

 

 

 

 

 

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top