skip to Main Content

Kom van dat afval af

Kom Van Dat Afval Af

 “Kom hier maar zitten hoor,” glimlacht het meisje met de donkere haren, “hier is nog plek.” Dankbaar kom ik bij haar aan de bartafel zitten en samen luisteren we hoe Nijmegen uitgeroepen is tot European Green Capital 2018. 2018 ja, er is dus nog bijna een jaar aan voorbereiding voordat we deze schitterende stad in al haar groenheid laten stralen. Het meisje blijkt Esmee de Lorijn te heten en is ze actief in de Nijmeegse duurzaamheidsscene. Waar ze zich precies voor inzet? Een afvalvrij Nijmeegs 2018.

Door Janneke Sindram

Nijmegen als voorbeeld

Omdat Nijmegen graag een voorbeeldfunctie wil zijn voor de rest van Europa, is ze door een internationale jury gekozen is als Green Capital 2018. “Nijmegen heeft doorzettingsvermogen laten zien,” aldus deze jury, “en bovendien wordt het thema duurzaamheid breed gedragen, getuige de busladingen vol burgers die meegereisd zijn.” Het burgerinitiatief van onder meer Esmee sluit hier perfect op aan: mensen inspireren en een voorbeeld zijn. “Bewustheid rondom afval moet zich als een olievlek verspreiden over Nijmegen. Ik wil mensen bewust maken en laten zien hoe je door kleine verandering je afval al kan verminderen,” zegt Esmee.

Afval is niet duurzaam

Afval en duurzaamheid zijn als vuur en water, en precies daarom horen ze bij elkaar: verminder je afval en je bent duurzaam bezig. Het is misschien een open deur dat er met dit afval iets moet gebeuren, maar realiseer je je dat elk pulleke afval dat je weggooit al een verleden met grondstoffen en energie heeft? De klimaatafdruk van artikelen die je maar kort gebruikt is dus groot. Bovendien zit het al in het woord duurzaam: je gebruikt iets langdurig, of, volgens de etymologiebank: duurzaam is ‘de neiging hebbend te duren’. Wegwerpartikelen duren niet.

tandpasta en voorraadWaterfles en tandpasta

De Nijmeegse Afval Challenge is één van de twaalf Green Capital Challenges die zich hebben laten inspireren door de Green Capital Award. Elke maand start een challenge die één jaar later, in 2018, laat zien wat ze bereikt heeft. De afval challenge wil zoveel mogelijk mensen aanspreken en bewust maken. Het doel is niet zozeer om 100% afvalvrij te leven – toen ik net de remblokjes van mijn fiets verving had ik geen idee wat ik er anders mee kon dan weggooien – als wel om te laten zien dat je met weinig aanpassingen veel afval kan besparen. “We richten ons op elk ‘niveau’,” lacht Esmee, terwijl ze haar zelf gemaakte tandpasta laat zien. “Deze tandpasta is natuurlijk vrij die-hard, maar die waterfles die ik altijd bij me heb, die kan natuurlijk iedereen kopen of cadeau geven.”

waterfles koffiekopPlastic recyclen

Zo’n waterfles scheelt veel flesjes of andere waterverpakkingen, terwijl de home made tandpasta natuurlijk maar één tube in een paar maanden scheelt en veel meer gedoe is. “We willen daarom ook dat iedereen zich er comfortabel bij voelt. Bewustwording is het belangrijkste en je wordt er vanzelf beter in. We moeten leren om langer met dingen te doen en ze duurzamer benaderen. Recycling is maar een deel van de oplossing, want terwijl papier en glas goed gerecycled kunnen worden, geldt dat niet voor plastic. We willen niet dat mensen denken: ‘Oh, ons plastic wordt nu gerecycled, super, laten we er nog meer van gebruiken.’”

Tips

Tot slot doet Esmee me nog een aantal tips uit de doeken: scheid je afval, maar heb je geen groenbak? Bel dan vandaag nog de Dar*. Koop een waterfles, een broodtrommel en stop een beker in je tas voor koffie onderweg. Haal groente en fruit zo veel mogelijk op de markt want daar is het niet per stuk verpakt. Drukke studie, baan of stage? Neem dan een groentepakket. Koop losse koffie en thee, ruil je kleding of bezoek een van de tweedehandswinkeltjes die als paddenstoelen uit de grond schieten. Heb je de smaak te pakken, dan zijn er nog – alleen voor de dames – duurzame, stoffen make-up-removal-pads en cups voor als je ongesteld bent. Of kijk op Beat the Microbead om te zien welke badkamerartikelen geen microplastics bevatten die niet uit het water gehaald kunnen worden en in zee belanden.

Jij ook?

De belangrijkste tip: word lid van de Facebookpagina ‘De Nijmeegse Afval Challenge’ (of stuur een mailtje naar communicatie@greencapitalchallenges.nl) en laat je inspireren door het Nijmeegs voorbeeld. Op deze pagina komt elke dag een tip over afvalvermindering, voor beginners en echte doorzetters. Word je bewust van je vuilnisbak, wees een druppeltje olie uit de vlek en beweeg mee richting de levensstijl die je langer laat duren met je spullen. Terwijl ik geniet mijn waterfles en koffie uit eigen kopje kijk ik uit naar alle tips en laat ik mij uitdagen om – bijna – helemaal afvalvrij te worden. Want de volgende keer dat mijn remblokjes helemaal versleten zijn, gooi ik ze weer gewoon weg. Gelukkig duurt dat nog heel lang.

 

*Dar is een bedrijf met een zeer breed dienstenpakket op het gebied van afvalbeheer en beheer openbare ruimte. Naast particulieren, organisaties en instellingen maakt een groot aantal gemeenten gebruik van hun dienstverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top