skip to Main Content

Een goed begin is het halve werk!

Een Goed Begin Is Het Halve Werk!

Betekent duurzaam leven dat je je leven compleet verandert en he-le-maal niks meer mag? Natuurlijk niet, wij weten wel beter. Maar hoe introduceren we onze huisgenoten en vrienden met duurzaamheid? Het begint allemaal met af en toe stil staan bij de dagelijkse handelingen. Hoe kunnen we omgaan met de allergische reacties op de woorden ‘duurzaamheid’, ‘groen’ of ‘vegan’?

Door Manuel Spoel

Inmiddels zijn we allemaal wel bekend met duurzaamheid. Het is niet meer dan normaal om zowel thuis als op je werk ermee bezig te zijn. We weten hoe belangrijk het is voor de toekomst van de aarde. Toch zijn velen niet bereid hun leven om te gooien, waarschijnlijk vooral omdat ze denken dát hun leven drastisch anders moet worden. Hier volgen wat handige tips om de twijfelaars te overtuigen.

Huisgenoten

  • Onze huisgenoten komen eerst aan bod. Minder energie en waterverbruik is goed voor het milieu en voor de portemonnee. We zijn wel klaar met plastic, toch? Herbruikbare boodschappentassen in de gang en herbruikbare waterflesjes gebruiken. Inkoppertjes. Tsja, als dit niet werkt gaat het toch wel lastig worden.
  • We gooien het over een andere boeg met de kledingruilavond. Die ene trui die je nooit meer draagt ruilen voor de spijkerbroek met gaten van je huisgenoot, want die is zo 2016. Zo eindig je een leuke avond met nieuwe kleding. Bovendien lever je een mooie bijdrage aan de opstand tegen de immense kledingverspilling en overbodige productie. Toch kleding kopen? Kijken eens naar merken als Charlie + Mary. Ontworpen, geproduceerd, en verzonden met respect voor de mens, aarde en dier!
  • Oké, dit is vaak een lastige: een vegan day. Je moet het wel leuk maken door er een gezamenlijke kookavond van te maken. Gelukkig zijn er online genoeg recepten te vinden. Ben je klaar voor de volgende stap? Introduceer de Vegan Challenge, succes!

Studeren en Werken

  • Tijdens het studeren printen we er flink op los. We kunnen minder printen. Een hoop is prima te lezen vanaf je beeldscherm. Moet je printen? Kijk eens naar Ecofont! Je kunt tot wel 50% besparen op inkt en dus ook de kosten daarvan. Een topaanwinst voor thuis of op je werk.
  • Ook terwijl je keiharde euro’s aan het verdienen bent kun je bewust bezig zijn. Wanneer jij of een van je huisgenoten op zoek gaat naar een leuke bijbaan, zoek naar  duurzame vacatures.
  • Naast leuke bijbaantjes zijn er ook genoeg werkgevers met duurzame vacatures en stages. Waarom niet op een duurzame wijze aan je toekomst werken?

Over het algemeen zijn mensen niet tegen duurzaamheid, maar vinden ze veranderingen in hun leven lastig. ‘Doe maar lekker gewoon, dan doe je al gek genoeg!’ Een klein begin voor jou kan een groot begin voor een ander zijn. De truc is het bespreekbaar maken van duurzaamheid. Maar heb ook respect voor de ander. Moeten veranderen is moeilijk, samen er op vooruit gaan is leuk! Veel meer tips vind je natuurlijk hier op de site van DuurzameStudent. Maar deel ook vooral jouw tips hieronder!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top