skip to Main Content

Hoe koffie zorgt voor minder wasbeurten

Hoe Koffie Zorgt Voor Minder Wasbeurten

Wasmachines slurpen water en energie. Toch wassen we onze kleren vaak, omdat we van fris en schoon houden. Zo zitten de meeste kledingstukken die ik zelf in de was gooi niet onder de vlekken, maar ruiken gewoon niet meer zo lekker. Hoe kunnen we nu onze wasbeurten verminderen, maar toch onze kleding fris houden? Het klinkt misschien vreemd, maar het antwoord is koffie!

Door Nynke Bonnema

koffie

Bron: Local Milk Blog

Koffietijd  Een bekend kenmerk van koffie is dat het geurtjes neutraliseert; denk aan de koffiebonen in parfumwinkels. Jason Chen, eigenaar van S.Cafe Fabrics, vroeg zich af: waarom is dit niet te combineren met kleding, zodat het langer fris blijft en langer mee gaat? Je kan je voorstellen dat het best lastig is om koffie te verwerken in kleding. Gelukkig zijn we tegenwoordig superslim en is dit inmiddels mogelijk gemaakt!

Hoe werkt het? Het begint bij de grote hoeveelheid koffiedik dat overblijft van de miljoenen koppen koffie die dagelijks over de hele wereld gedronken worden. Normaal gesproken wordt dit koffiedik gezien als afval. Echter bij S.Cafe Fabrics zien ze de waarde ervan. Ze verzamelen de het, onder andere via Starbucks en 7-Eleven, en zetten het met een seciale techniek om in garen. Deze worden vervolgens verwerkt in textiel. De garen blokkeren dus de geurtjes, waardoor kleding langer fris blijft. Fascinerend, toch?

Waar te koop
Op dit moment werkt het bedrijf samen met meerdere grote merken, waarbij de garen vooral in sportkleding worden verwerkt. Helaas is het aanbod van deze kleding in Nederland nog beperkt, maar er zijn een aantal opties. Wil je lekker fris blijven ruiken op de piste? Bij Intersport kun je nu skikleding kopen waarin de koffiegarden verwerkt zijn. Ook op de webshop van New Balance kun je terecht voor sportkleding met de neutraliserende functie.

s.cafe koffie

De voordelen op een rijtje
Als het aan mij ligt wordt dit aanbod in Nederland snel vergroot, niet alleen in sportkleding maar in alle soorten textiel. Er zijn namelijk superveel voordelen:
– Je lawaaierige wasmachine hoeft minder vaak aan;
– Er wordt minder water en elektriciteit verbruikt;
– Afval wordt omgezet in waarde;
– Je (sport)kleding blijf langer fris en mooi;
– Koffie drinken was al top, en nu dus nog meer!

Circulaire economie
Deze coole oplossingen maken duurzaam ondernemen, naar mijn mening, veel uitdagender en leuker dan traditioneel ondernemerschap. Wie had gedacht dat zelfs gebruikte koffiedik nog waarde heeft? Dit soort ideeën inspireren enorm! En zo kunnen we langzaam bouwen aan de circulaire economie. Hopelijk gaan we in de toekomst nog veel meer ondernemers zien die out of the box denken.

DIY: maak een coffee ground deodorization bag. Handig voor in je kledingkast of sokkenla!

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top