skip to Main Content

Gaat allen naar het KlimaatKandidaat Debat!

PERSBERICHT. Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar vind je klimaat belangrijk? Op woensdagavond 1 maart gaan de elf KlimaatKandidaten in Utrecht met elkaar en het publiek in debat over hun duurzaamheidsplannen voor de komende vier jaar.

De campagne is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging die de stemmen van 33 jongerenorganisaties bundelt om jongeren meer inspraak in klimaat en duurzaamheidsbeleid te geven. De campagne wil iedereen de optie geven om duurzaam te stemmen binnen de partij van zijn of haar voorkeur.

“Jongeren, ongeacht politieke kleur, vinden dat het tijd is voor klimaatactie en eisen dat de politiek hier meer aandacht aan gaat besteden. Om die boodschap naar Den Haag te brengen, kiezen negen politieke jongerenorganisaties een KlimaatKandidaat binnen hun partij.” Met deze woorden lanceerde de Jonge Klimaatbeweging (http://www.jongeklimaatbeweging.nl/) op woensdag 1 februari haar campagne #KlimaatKandidaat.

Klimaatprobleem ondergesneeuwd

In het huidige debat is er te weinig aandacht voor het klimaatprobleem, vinden de organisatoren. “Klimaatverandering verdient prioriteit. Dit is een gigantische uitdaging en als er niet snel serieuze stappen worden genomen zitten wij straks met de rotzooi. President Obama zei niet voor niets: we zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering meemaakt en de laatste generatie die er iets tegen kan doen,” aldus Koen Helwegen, mede-organisator van de campagne.

Op www.klimaatkandidaat.nl staan alle geselecteerde politici evenals meer informatie. De initiatiefnemers hopen zoveel mogelijk stemmers, jong en oud, te overtuigen op een KlimaatKandidaat te stemmen. Mensen kunnen aangeven op hun klimaatkandidaat te stemmen door zich op aanwezig te zetten bij het Facebook event “Ik stem op mijn #KlimaatKandidaat” (https://www.facebook.com/events/1422119574485735/). Zo laten stemmers direct zien dat klimaat een belangrijk thema voor hen is.

Debat op 1 maart

Onderdeel van de campagne is een debat tussen de klimaatkandidaten op 1 maart in Utrecht (https://www.facebook.com/events/1875281832730873/). Het doel is om op deze manier ook een inhoudelijke discussie rond de energietransitie en duurzaamheid op gang te brengen. “Elke politieke partij geeft een eigen invulling aan duurzaamheid. We zullen alle verschillende ideeën hard nodig hebben, maar de gesprekken over oplossingen zijn tot nu toe te beperkt,” aldus Wilmine van den Bosch, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

Momentum

De #KlimaatKandidaat campagne is niet het eerste initiatief rond duurzaamheid en de verkiezingen. Eerder werd er al een klimaatlabel uitgebracht en riep een consortium van bedrijven op tot een klimaatminister in het nieuwe kabinet. Ook onder jonge mensen is er steeds meer aandacht voor het klimaat en de verkiezingen, merken de jongeren achter de campagne. Koen: “Dingen zijn in beweging, er is momentum. We verwachten met deze campagne dan ook echt impact te maken en hopen tienduizenden jongeren te bereiken.”

Alle KlimaatKandidaten

CDA: Agnes Mulder (13)

GL: Paul Smeulders (13)

D66: Arend Meijer (25)

PvdA: Sharon Dijksma (4)

VVD: Dennis Wiersma (11)

CU: Carla Dik Faber (4)

PvdD: Ines Kostic (28)

50Plus: Theun Wiersma (11)

SGP: Hans van ‘t Land (24)

SP: Sandra Beckerman (6)

PVV: Dion Graus (11)

Over de Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging is in 2016 ontstaan uit het jongeren klimaatmanifest voor de COP 21 in Parijs. Het manifest is door 33 jongerenorganisaties uit alle hoeken van de samenleving ondertekend, van het Hindoe Studenten Forum Nederland tot de Jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De beweging fungeert als netwerk en samenwerkingsplatform om de betrokkenheid van Nederlandse jongerenorganisaties bij het thema klimaat te vergroten en de stem van jongeren binnen de samenleving te versterken.

Inloop: 19:30 uur (met gratis drankje!)
Locatie: UCK, Domplein 4 in Utrecht
Moderator: Katja Keuchenius
Prijs: helemaal gratis, maar bestel wel je kaartje via http://eventix.nl/event/24961

 

Disclaimer: Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een persbericht van de Jonge Klimaatbeweging.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top