skip to Main Content

De kunst van goedkoop én duurzaam leven

De Kunst Van Goedkoop én Duurzaam Leven

Kan je zonder dat je veel geld hebt, toch duurzaam leven? Ja, ik weet zeker dat dat kan! Ik heb namelijk heel duurzaam geleefd tijdens mijn studietijd op de kunstacademie, toen ik echt geen rooie cent bezat. Sterker nog: juist door duurzaam te leven heb ik destijds het hoofd boven water weten te houden. Voor mij gaan duurzaam en voordelig leven hand in hand met elkaar! Intussen heb ik rondom mijn ervaringen en kennis die ik in de loop van tijd heb opgedaan, een goedlopende blog opgericht; Arty Farty Life. Ondertussen verdient deze bloggende kunstenaar dus zelfs een goede boterham door over duurzaamheid te schrijven. Dat vind ik belangrijk, want ik geloof er heilig in dat we met zijn allen de wereld kunnen veranderen, of we nu rijk zijn, of juist (nog) helemaal niet!

Door Jessica van Deursen

Zo begon het

Ik zie mezelf nog lopen door de regen. Aan de ene hand mijn fiets van 40 kilo, volgeladen met reclamefolders voor mijn krantenwijk, en onder de andere arm mijn ziel. Ik was vijftien jaar oud en mijn ouders waren aan het scheiden. Ik woonde in Capelle aan den IJssel, waar echt helemaal niets te beleven viel. Ik kwam net terug van een lange dag op school en ik moest haasten, want ik had die avond ook nog een redactievergadering van de schoolkrant én toneel les. Vooruit kijken en op mijn doel af gaan!

Dat hyperfocussen op mijn doelen en keihard werken heeft mij lange tijd ontzettend snel vooruit geholpen. Niet veel later viel de toelatingsbrief voor de kunstacademie in Rotterdam op de deurmat, iets wat ik zo graag wilde! Nu kon ik studiefinanciering aanvragen en het huis uit: eindelijk weg hier! Vrijheid!

Niets maakt rijker dan je passie

Op de academie werkten mijn schoolse trucjes echter niet meer. Hier vonden de docenten het niet zo belangrijk dat ik een opstel kon schrijven zonder spelfouten. Het ging om de boodschap. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden en bedenken wat ik zó belangrijk vond om te vertellen, dat ik er een kunstwerk over wilde maken.

Juist daarom denk ik dat dit de beste studie is die ik had kunnen doen. De plaatjes die de docenten over het kunstenaarschap schetsen met de bijbehorende armoede, beloofden niet veel goeds. Maar daar was ik wars van. En ik realiseer me nu dat, hoe beter je weet wie je bent en wat je wilt, en hoe knapper je als vakman wordt om daar de juiste uitdrukkingsvorm bij te kiezen (of dat nou een schilderij of PowerPoint presentatie is), hoe meer harten je zult raken en des te beter alles dat je onderneemt zal gaan! Door bewust te leven, hard te werken en niet op te geven, heb ik veel van mijn doelen bereikt.

Ik schrijf over vegan en vegetarische recepten die niet alleen lekker maar ook super goedkoop te maken zijn!

Delen als moderne rijkdom

Maar wat me raakte was dat ik allerlei mensen om mij heen kopje onder zag gaan. Ze verloren tijdens de crisis hun baan en vaak ook hun moed. Ik herkende hierin mijn situatie van vroeger: de schaamte en het onmachtsgevoel dat ik zelf had toen ik echt geen cent te makken had. Dat brak mijn hart en maakte dat ik er iets aan wilde doen. Zo ben ik mijn blog Arty Farty Life begonnen.

Kennis vergaren scheelt geld en is duurzamer

Ik ontdekte dat de meest goedkope lifestyle bijna altijd ook een duurzame lifestyle is: als je zelf je kleding leert herstellen, je leert hoe je kleding kunt kopen in de kringloopwinkel die nog een lange tijd mee zal gaan en je goed staat, of vanaf nul zelf een saus of brood kunt maken, verspil je minder geld en materiaal. En ik weet bijvoorbeeld als nieuwbakken veganist maar al te goed dat een plantaardig dieet echt veel goedkoper en gezonder is dan één met vlees en zuivel!

Staat zo’n leven niet meteen gelijk aan een karig en armoedig bestaan? Zeker niet! Nu ik bijvoorbeeld vegan eet, heb ik meer energie dan ooit tevoren en ben ik eigenlijk nooit meer ziek. Je ziek en futloos voelen omdat je ongezonde en vervuilende junkfood eet, dat is armoede in mijn ogen. Armoede in kennis over hoe het heel anders en beter kan vooral. Zonde! Want het kan zo makkelijk zo veel beter voor minder geld!

Vegan eten hoeft echt geen straf te zijn!

LevensKunst

Zo besloot ik om ook mijn leven te zien als een kunstproject, waarbij ik onderzoek hoe je als mens je leven zo ‘goed’ mogelijk kunt leven. Dit zelfonderzoek leg ik vervolgens vast met mijn kunst en op mijn blog. Zij vormen een dagboek en verslag dat iedereen mag bekijken en lezen, hoe naakt en gênant de waarheid soms ook is. Maar ik doe het omdat ik geloof dat daar behoefte aan is in deze tijd: eerlijkheid in plaats van vrolijke opsmuk en delen in plaats van alleen maar op jezelf focussen. Ik blog met ontzettend veel plezier. Stiekem hoop ik dat ik je ook een beetje kan besmetten, zodat nog veel meer mensen zichzelf op een duurzame manier kunnen ontwikkelen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top