skip to Main Content

‘Is er een carrière in duurzaamheid?’

‘Is er een carrière in duurzaamheid?’ Met deze vraag begint de talkshow van het Sustainability Career Event. Naast het feit dat duurzaamheid een breed begrip is en ik er enigszins allergisch voor begin te worden (en ik vrees velen met mij), is het een opmerkelijke vraag; een vraag die je mijns inziens enkel met een volmondig ‘ja’ kan beantwoorden. Toch zijn er veel mensen in het aanwezige publiek die hier anders over denken. Gelukkig kunnen drie succesvolle gastsprekers hier iets over zeggen, evenals over hun eigen carrièrepad.

Door Alanya den Boer

career event‘Gewoon doen’

Jens Kok, werkzaam bij Dopper, bijt het spits af. Hij solliciteerde op een senior functie waar hij absoluut nog niet de benodigde ervaring voor had. Kok vertelt dat hij in zijn brief betoogde dat hij ondanks dit gebrek wél een achtergrond en interesse heeft die hem uniek maken. Gevolg? Ze boden hem onmiddellijk een andere functie binnen het bedrijf aan. Op die manier ontwikkelde Kok zich tot impact manager. Dus de eerste tip van de dag: wees assertief en probeer het gewoon.

 

‘Stroom van boer Gerard’

Vervolgens is het de beurt aan ondernemer Chiel van Leeuwen. Hij vertelt hoe hij een carrière switch maakte van een groot bedrijf naar een duurzame energieleverancier: Vandebron. Hij ontwikkelt innovatieve businessmodellen, niet meer om de winst te maximaliseren, maar om de energietransitie te helpen accelereren. Als één van de oprichters heeft hij het voor particulieren mogelijk gemaakt om energie direct van de bron te ontvangen.

 

Duurzaamheid zelf ‘toevoegen’

Ten slotte vertelt Jolanda van Ginkel over haar bijzondere carrièrepad en hoe zij uiteindelijk Sustainability Specialist is geworden bij IKEA. De gedachte dat mensen spullen zullen blijven kopen was voor haar juíst de motivatie om voor een groot bedrijf als IKEA te werken. Op die manier kan ze een relatief grote duurzame impact hebben, zegt ze. Ze houdt zich onder andere bezig met het verduurzamen van processen binnen het bedrijf, zoals het circulair maken van de afvalstroom. Ook het aanbod van IKEA en samenwerking met de klant zijn belangrijke onderdelen van de verduurzaming van het bedrijf. Haar tip: “Focus niet alleen op het woord ‘duurzaam’ in een vacature. Jij kan jouw functie en daarmee de organisatie zelf helpen verduurzamen.”

 

Een zonnepaneel op ieder dak

Na deze tips is het hoogtijd om de handen uit de mouwen te steken. Voor mij betekent dat een kennismaking met Sungevity. Deze van origine Amerikaanse organisatie stimuleert en begeleidt in de overstap naar zonne-energie. Een organisatie met een duidelijke work hard, play hard-mentaliteit, waar de successen gevierd worden tijdens de wekelijkse borrels (fijn om te horen als burger in spe). Aan ons de vraag hoe Sungevity naast de rijke lieden onder ons ook andere doelgroepen kan bereiken en stimuleren tot de aankoop van zonnepanelen. Dit levert een vruchtbare brainstormsessie op, waarbij verschillende innovatieve samenwerkingsverbanden en campagnestrategieën worden gepresenteerd.

 

Doe de vlotte babbel

Last but not least: een rondje over de carrièremarkt. Van energiebedrijven en ingenieursbureaus tot bedrijven voor sociaal ondernemerschap en provincies. Ik maak onder andere kennis met ENIVU, een ondernemersorganisatie voor het opzetten van sociale start-ups. Tevens een organisatie die gecertificeerd is tot zogenaamde ‘B-corporation’ (kortweg B corp), door een van de andere bedrijven op de markt: Dutch. Dutch helpt bedrijven om B corp te ‘worden’. Een B corp richt zich niet alleen op economische winst, maar ook op sociale en ecologische winst en zorgt dat deze in balans zijn. Niet verkeerd aangezien de impact van bedrijven groot kan zijn.

 

De grote diversiteit aan bedrijven en organisaties maakt dit evenement een aanrader voor iedere student of net-afgestudeerde. Kortom; ook voor degenen zonder ‘duurzame achtergrond’, of de mensen die spontaan moeten niezen van dit woord, neem een kijkje de volgende keer!

 

Alanya den Boer

Alanya den Boer is master student Applied Communication Science, specialization Health and Society aan Wageningen University. Binnen deze richting focust ze zich op de relatie tussen klimaatverandering en gezondheid en deed een stage op dit gebied in Californië. Ze is altijd op zoek naar manieren om haar eigen leefstijl te verduurzamen en tegelijkertijd anderen te inspireren. De toekomst van de mensheid ligt in de handen van de generaties die nu leven, laten we ons dat realiseren en er iets mee doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top