skip to Main Content

Nog anderhalve week: doe eens een duurzame kieswijzer

 

Mis jij ook de duurzame thema’s in de politiek? Heb je al drie keer de Stemwijzer gedaan, maar weet je nog steeds niet op wie je moet stemmen op 15 maart? Dan is daar het Groen Kieskompas, waarmee je jouw positie in het groene politieke landschap bepaalt.

Wat het Groen Kieskompas onderscheidt van andere stemwijzers, is dat het je niet vertelt op welke partij je moet stemmen. In plaats daarvan krijg je een beeld hoe jouw mening over groene thema’s in verhouding staat tot die van de politieke partijen.

Het Groen Kieskompas is gelanceerd door Natuur & Milieu, Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. Er komen dertig stellingen voorbij die gaan over de thema’s natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw en voedsel. Een nadeel is dat veel kleine partijen niet aan bod komen.

Ook is er nog een kieswijzer Duurzame Economie ontwikkeld door de Groene Zaak en Duurzaambedrijfsleven.nl. Tijdens de volgende regeerperiode zullen namelijk (en hopelijk) belangrijke beslissingen worden genomen over de transitie naar een duurzame economie.

Aan de hand van de onderwerpen die hiervoor het belangrijkst zijn, zijn de verkiezingsprogramma’s beoordeeld. Je kan hierbij denken aan belastinghervorming, CO2-beprijzing, de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs, maar ook de circulaire economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en implementatie van VN-duurzaamheidsdoelen.

Ideaal dus als je niet alles van de gangbare stemwijzer wilt laten afhangen, maar je wat verder wilt verdiepen in de onderwerpen die het milieu aangaan. Ben jij ook geïnteresseerd in bijvoorbeeld ethische vraagstukken, privacy of LHBTI-kwesties? Hier vind je een overzicht van alle stemwijzers. Succes met kiezen!

Zie hier het filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=XvxKd02Ah5s

Richa van Zoelen

Richa (@groenedingen010) dartelt wat rond in Rotterdam, waar ze een master Global Business & Sustainability deed. Ze zoekt naar manieren om dat dartelen zo groen en bewust mogelijk te doen. Alhoewel ze het heerlijk vindt om over Grote Vragen des Levens na te denken, weet ze vooral dat ze het ook allemaal niet zo weet. Daarom houdt ze het zo dicht mogelijk bij zichzelf: stapje voor stapje steeds wat bewustere keuzes. Het liefst met een lach, en helemaal mooi als daar nog wat slechte woordgrappen aan te pas komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top