skip to Main Content

Eis de vrijheid en vier haar

Eis De Vrijheid En Vier Haar

Over heel de wereld verzamelen vrouwen zich vandaag. Het is de dag om de vrijheid te vieren, te eisen, te bevechten en te begrijpen. Het is internationale vrouwendag. Ik ben voor onderzoek in Bangladesh waar ik dagelijks de onderdrukking van vrouwen zie. De sloppenwijken zitten vol met vrouwen die niet mogen werken. Vrouwen die wel werken worden vaak uitgebuit in de kledingindustrie. Dit is natuurlijk dramatisch en het laat nog maar eens zien hoe goed ik het heb. Maar vergis je niet: ook voor Nederland is vrouwendag een belangrijk moment.

Door Nine de Pater

In Nederland, is dat niet een beetje out-dated?

Wie zich afvraagt waarom we nog altijd een officiële internationale dag voor de vrouw hebben, geef ik twee antwoorden.

  1. Om te vieren wat er al is gewonnen, en;
  1. Om te vechten voor wat er nog gewonnen moet worden.

Oké, we hebben heel wat te vieren. Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht in Nederland honderd jaar. De rechten voor man en vrouw in Nederland zijn gelijk. We kunnen zelf bepalen wanneer en of we kinderen willen en met een beetje geluk ook met wie je die krijgt. Ook het aantal vrouwen in het hoger onderwijs is in de afgelopen decennia enorm gestegen.

Maar we zijn er nog niet. Ik zou de laatste zijn om te zeggen dat wij vrouwen in Nederland het niet goed hebben maar hier toch een kleine greep uit het nationale debat. Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. De Tweede Kamer zou een afspiegeling moeten zijn van onze samenleving, maar de balans is verre van 50%-50%. Hierover laait gelukkig de kritiek vanwege de aankomende verkiezingen op. Ook is er nog altijd een inkomensverschil tussen mannen en vrouwen en zien we in de topsector toch ook veel meer mannelijke CEO’s dan vrouwelijke. Ook universiteiten laten nog te wensen over: in Wageningen, waar ik studeer, ligt het aantal vrouwelijke hoogleraren enorm laag. Ander feitje, de televisiewereld is een mannenbolwerk. Het afgelopen jaar was slechts 35,4 procent van de gasten van de grote talkshows een vrouw.

women bangladeshEn wereldwijd?

Ik ga er verder niet op in, maar de verkiezingen in de VS moeten toch even genoemd worden. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd verschilt enorm per land. Nederland doet het statistisch gezien goed. We staan op nummer 5 van de Gender Development Index van de Verenigde Naties.

Bangladesh staat op nummer 142. Deze index is gebaseerd op levensverwachting, educatie en inkomen. Levenskwaliteit en zeggenschap over het eigen leven zitten daar dus niet bij inbegrepen. Het is schrijnend om te moeten horen dat vrouwen in de sloppenwijken denken dat verkrachting hun eigen schuld is. Omdat “we ons niet netjes genoeg gedragen,” zeggen ze. Vrouwen mogen niet zelf kiezen waar ze willen wonen en gezinsplanning is taboe. Als ik als blonde vrouw op een busstation loop, in een stad die geen toeristen kent, snap ik dat ik aangestaard word. Maar wel alleen door de mannen want vrouwen zijn daar amper.

 women's marchWat nu op 8 maart?

Ik zal een discussie bijwonen over kindhuwelijken. Niet iets om te vieren maar wel aan de orde van de dag in Bangladesh. Nederlandse studenten, man en vrouw, wil ik vooral aanraden om stil te staan bij wat er speelt. Wees blij met de vrijheden die je hebt. Maar praat ook met mensen over de vrijheden die niet vanzelf sprekend zijn. Loop mee met een van de inspirerende en leuke women’s marches, er is er ook een in Nederland.

Duurzaamheid gaat niet alleen over het zorgen voor de natuur en een beter klimaat, maar ook voor elkaar. Een dag om stil te staan bij sociale duurzaamheid lijkt misschien wat overdreven, maar voor veel mensen is dat heel erg nodig.

Meer lezen?

De VN heeft het een groot project met de naam ‘he for she’ met als boegbeeld actrice Emma Watson.

Vrouwen in de Nederlandse politiek

Lees over een nieuwe seksuele revolutie

 

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top