skip to Main Content

Kokos-sinaasappel laagjestoetje (vegan)

sinaasappel kokos toetje
Door Willemijn

Voor een lekker dinertje is een vegan hoofd- en voorgerecht meestal niet zo moeilijk, zeker als je een beetje richting Oosters, Italiaans, of Marokkaans kookt bijvoorbeeld. Maar toetjes zijn eigenlijk bijna nooit vanzelf vegan. Dat blijf ik soms lastig vinden als je uitgebreid eet met vrienden. Maar afgelopen week vond ik iets heel lekkers uit. Makkelijk mee te nemen en ter plekke bij een vriendin in de keuken gemaakt. Dus, volgende keer dat je uitgenodigd wordt om ergens te komen eten roep je gelijk: ‘zal ik het toetje meenemen’?

Nodig per persoon:

Een wat groter, breed glas

  • Sinaasappel, geschild
  • Plak kruidcake. Of 2 speculaasjes, koffieleutjes of andere vegan cake/koekjes
  • 25 gram pure chocolade
  • 75 gram kokosyoghurt (of Alpro yoghurt met kokossmaak)
  • scheutje likeur: liquor 43, amaretto, cointreau, koffielikeur…wat je lekker vindt.

Wat ga je doen?

  1. Verkruimel de kruidcake of koekjes en doe een laag onderin het glas. Giet er een scheutje likeur op. Ik gebruikte liquor 43 met kruidcake (erg lekker) maar andere koekjes zijn misschien lekkerder met andere likeur (kaneelkoekjes met amaretto bijvoorbeeld lijkt met erg lekker). Je vindt met even googlen hele lijsten van welke cake of koekjes in de supermarkt zonder dierlijke producten zijn.
  2. Doe de sinaasappel in partjes en snijd de partjes in kleine stukjes met een scherp mes. De helft van de sinaasappelstukjes kan in het glas op de koekjeslaag.
  3. Schep daarop een laag van de kokosyoghurt en dan de rest van de sinaasappel.
  4. Hak de pure chocolade grof en doe die als bovenste laag.

Bij dit toetje kun je trouwens allerlei varianten bedenken. Gebruik bijvoorbeeld ontdooid rood fruit in plaats van sinaasappel en top af met frambozen soyajoghurt. Of oreokoekjes en chocoladelikeur als bodem… Goed excuus om dit toetje vaak te maken, toch?

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top