skip to Main Content

Green Routine workshops: zó leid je een duurzaam leven

Steeds vaker krijg ik de vraag: wat is duurzaamheid nou écht? Voor voeding en gezondheid is het vaak wel duidelijk. Biologisch eten om schadelijke stoffen te vermijden, en van lokale boeren kopen voor een lagere voetafdruk. Maar dan heb je pas één aspect. Hoe zit het met bijvoorbeeld met kleding, is er zoiets als eerlijke mode? Is dat goed voor mens én milieu? En zo ja, waar vind ik het dan?

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd: door mijn werk bij het duurzame energieplatform Vandebron, door het bezoeken van evenementen over duurzaamheid en door zelf mijn leefstijl zo milieu- en mensvriendelijk mogelijk te maken. Juist omdat ik zoveel leer, heb ik gemerkt dat ik die kennis graag wil delen met anderen. Want overal om je heen hoor je dat we duurzamer moeten gaan leven, maar lang niet iedereen krijgt te horen hoe hij of zij daar direct aan kan bijdragen.

Ik heb een hart voor duurzaamheid en wil anderen een voorbeeld bieden hoe het ook kan. Daarom heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt. Afgelopen november ben ik Green Routine begonnen, waarvoor ik als freelancer beschikbaar ben voor creatieve workshops over duurzaamheid in de praktijk. Zo kan ik het vage begrip eindelijk eens handen en voeten geven, en leer ik zelf en anderen meer bij. Mijn hoogste doel is te laten zien dat je in alles wat je doet een impact hebt. Je kunt die impact positief maken voor jezelf, mensen ergens anders (dichtbij maar ook ver weg) en het milieu.

brendyWorkshops voor duurzaamheid

Voor dit doel vind ik workshops de ideale manier om te leren. Hoe herkenbaar is het niet dat je gedachten tijdens een les afdwalen of je zelfs in slaap valt? Zelf heb ik het zeker meegemaakt. Dat komt meestal doordat de les niet op een leuke manier gegeven wordt en je niet betrokken wordt bij de stof. In een workshop word je niet alleen aan het denken gezet, maar ga je ook dingen doén. Door middel van rollenspellen en oefeningen verplaats je je even in de schoenen van een ander.

Hoe ziet zo’n workshop er dan uit? Ik behandel verschillende thema’s, uiteenlopend van duurzame mode, energie en hergebruik tot het gebruik van planten voor natuurlijke uiterlijke en innerlijke verzorging. In een workshop over de mode-industrie ervaar je wat het betekent om katoen te plukken waarvoor pesticiden worden gebruikt en welke actoren hiervan profiteren. Dit klinkt misschien cru, maar het laat je de waarheid achter de dagelijks verkochte kledingstukken zien. Door middel van het rollenspel leer je de verschillen tussen een wereld met biologisch geteelde katoen en die zonder. Waardoor je aan het einde van het spel inziet wat voor macht de consument heeft door bepaalde producten te kopen. Die consument ben jij!

Niet altijd even makkelijk

De workshops leren je hoe je op een simpele manier een duurzame leefstijl kunt creëren. Maar ze laten ook zien dat het niet altijd makkelijk is om het vol te houden en bovenal, dat dat niet erg is. Het gaat stap voor stap. Ik geloof dat je pas echt verandering kunt creëren als je er volledig van overtuigd bent. Het begint allemaal bij je mind-set. Zodra je je bewust bent van de gevolgen van je acties, ga je je leefstijl vanzelf aanpassen. Maar kennis is niet alles, ervaren is minstens zo belangrijk. Daarom laten we tijdens de workshops onze fantasie werken en voel je hoe het is om in een andere wereld te leven. Een van ongelijkheid, lage lonen en schaarse grondstoffen bijvoorbeeld.

Afscheid

Met dit stukje neem ik afscheid van mijn tijd bij DuurzameStudent, wat jammer is maar mij ook de ruimte geeft om verder te gaan met een nieuw hoofdstuk. Voor nu ben ik op LinkedIn te vinden en via mijn website die in ontwikkeling is. Ik wens DuurzameStudent en al haar lezers veel geluk en plezier toe, en ik weet zeker dat ik jullie nog zal tegenkomen!

Brendy Batenburg

Green Routine workshops

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Wat een mooi initiatief! Ik wens je heel veel succes met Green Routines en ga nu gauw meer informatie opzoeken online:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top