skip to Main Content

Vliegende vogels verrijken: doe de vogelquiz!

Vliegende Vogels Verrijken: Doe De Vogelquiz!

Een dier- of plantensoort zonder naam krijgt geen plekje op de beschermlijst. Dat betekent ook: natuur waar we ons niet bewust van zijn, koesteren we niet. Ontwikkel daarom je ‘soortbesef’ (zie dit artikel over biodiversiteit) en doe deze korte vogelquiz. Ken jij de namen van deze zes vogels die je bijna dagelijks tegenkomt in de stad?

Door Natalie van Dis, correspondent Ecologie

kauwtje

Bron: footo.nl

(1) Veel mensen denken misschien meteen ‘kraai’. Bijna goed! Deze veelvoorkomende vogel met een zwart-grijze kop behoort tot de kraaiachtigen, maar heeft een andere naam. Aan het einde van de lente voeren deze vogels hun jongen ook nádat ze zijn uitgevlogen. Zie je er eentje flink lawaai maken? Grote kans dat ‘ie de aandacht van zijn ouders probeert op te eisen.

Nederland, Waterland

meerkoet

Bron: watervat.blogspot.com

(2)

waterhoen

Bron: westlanders.nu

(3)

Nederland is een waterland. Zeker weten dat je één van deze watervogels dan ook bent tegengekomen. Maar hoe heten ze? En heb je wel eens goed naar hun poten gekeken? De linker heeft zwemvliespoten die speciaal zijn aangepast aan het leven op het water. De poten van de rechter zien er heel anders uit: ze hebben dan ook een andere functie. Deze vogel zoekt vaak naar eten op de oever.

Diversiteit aan duiven in de stad

De duif: misschien wel de bekendste vogel in Nederland. Het beeld van Amsterdam is niet compleet zonder duiven. Ze zijn dan ook niet voor niets één van de meest succesvolle vogels in steden. Maar weet jij hoe de verschillende duiven heten?

postduif

Bron: yanthestuff.blogspot.com

(4)

De duif die we vaak op het station zien. Hint: deze duif wordt ook door mensen gehouden en had vroeger een speciaal klusje…

 

houtduif

Bon vogeltrackers.nl

(5)

Deze duiven zie je vaak in koppeltjes: Dolly en Dolf. Ze zijn een stuk groter en forser dan de bekende broertjes en zusjes van hierboven.

 

tortelduif

Bron: severi.be

(6)

Deze duif is wat eleganter en slanker. Hint: zijn naam is bijna liefkozend en gebruiken wij in een gezegde als we een verliefd stel zien.

 

 

 


Vind het antwoord

Hier zijn de antwoorden op de kop! Tip: kopiëer en plak het plaatje in word en draai deze om.

antwoorden quiz

Meer, meer, meer vogelsoorten!
Enthousiast geworden? Neem ook eens kijkje bij de vogelgids van de Vogelbescherming (https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids) of doe een online vogelaarcursus bij Sovon (https://www.sovon.nl/nl/online-cursussen).

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top