skip to Main Content

Sieraden uit de Thaise jungle in “Floortje naar het einde van de wereld”

Sieraden Uit De Thaise Jungle In “Floortje Naar Het Einde Van De Wereld”

Na vanavond zal de naam Cara Boccieri je vertrouwder in de oren klinken dan nu waarschijnlijk het geval is. Cara, vluchtelingenactiviste en oprichtster van het ethisch verantwoord modemerk Ways of Change, is namelijk bezocht door Floortje Dessing voor het tv-programma “Floortje naar het einde van de wereld” en vanavond is haar televisiedebuut.

Door Andrea Dorresteijn

Geïnspireerd door het bijzondere verhaal van Cara Boccieri, is Floortje Dessing voor de laatste aflevering van dit seizoen afgereisd naar de jungle in het verre noorden van Thailand. Dit is de plek waar Cara een gelukkig leven leidt – met een simpele bamboehut als thuisbasis – en met het oprichten van Ways of Change al vele Birmese vluchtelingen in dit gebied heeft weten te helpen.

Vrede en liefde

Dat Cara Boccieri geen doorsnee 32-jarige vrouw is, zal je snel duidelijk worden. Ze is iemand die vol positiviteit in het leven staat, het leven leidt waarvan ze altijd al gedroomd heeft, en al haar e-mails afsluit met “Vrede & Liefde” – twee belangrijke kernwaarden uit haar leven.

Opgegroeid in de Verenigde Staten besloot Cara om op 23-jarige leeftijd te verhuizen naar Thailand. Niet alleen wilde zij de wereld ontdekken, maar ook voelde zij dat er voor haar meer uit het leven te halen viel dan waar zij tot dan toe mee in aanraking was gekomen.

Na enkele jaren als docente Engels in een klein Thais dorp te hebben gewerkt, besloot ze dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Ze pakte haar reistas en verhuisde naar India, waar zij in ashrams woonde, aan rivieroevers sliep en voor het eerst in aanraking kwam met vluchtelingen. Hier vond Cara waar ze altijd naar gezocht had: mensen die zich in hun leven volledig lieten leiden door vrede en liefde. Oftewel, mensen die, ongeacht hun verleden en achtergrond, in volledige harmonie met zichzelf, elkaar en de natuur konden leven.

Vergeten vluchtelingencrisis

Geïnspireerd door haar ervaringen in India volgde Cara Boccieri een universitaire masterstudie ‘Internationale Vredesstudies & Conflictbemiddeling’, waarbij ze voor onderzoek terugkeerde naar Thailand. Hier bevinden zich, diep in de jungle, op de grens met Myanmar (voormalig Birma) meerdere grote vluchtelingenkampen. Deze zijn ontstaan door één van ‘s werelds meest langdurende burgeroorlogen ooit: de oorlog tussen verschillende etnische groeperingen in Myanmar. De etnische minderheden die voor dit geweld vluchtten, wonen hier al decennia lang, maar zijn door de Thaise overheid nooit erkend in hun vluchtelingenstatus.

Gedoemd tot een leven in de illegaliteit werden bepaalde etnische minderheidsgroepen – ook wel bekend als “longnecks” – gereduceerd tot toeristische attractie. Vrijheid en andere mensenrechten werden sindsdien steeds verder ingeperkt en met name vrouwen kwamen in een positie terecht waarin alleen hun uiterlijk ertoe deed. Cara hoorde hun hulpkreet en richtte met haar nichtje Lauren Baird, werkzaam in de mode-industrie, vanuit hartje jungle Ways of Change op. Ze sloegen zo een duurzame brug tussen de vluchtelingensector en de mode-industrie en deden hun naam eer aan: ze lieten zien dat er verschillende wegen zijn om een positieve verandering in de wereld te bewerkstellingen.

Eerlijke arbeid

Vanaf 2015 stimuleert Ways of Change vluchtelingen om hun eigen ondernemingen te starten en zelfredzaam te worden. Centraal daarbij staat dat eigen tradities en vaardigheden gebruikt worden om tot een product te komen, zoals sieraden en andere accessoires. Hiervoor worden lokaal verkregen ge-upcyclede, biologische, organische en diervriendelijke materialen ingezet. De producten worden wereldwijd verkocht en de ambachtslieden krijgen een eerlijk loon. Van de winst worden onder meer gemeenschapsprojecten opgezet, gericht op empowerment, ondernemerschap en duurzaamheid. Vluchtelingen kunnen op deze manier niet alleen hun autonomie en eigenwaarde herwinnen, maar kunnen deze ook behouden zodra zij terugkeren naar hun land van herkomst of lokaal integreren.

Volgens Cara zelf is de rol die Ways of Change speelt klein: de ambachtslieden maken tenslotte alles zelf. Het mag echter duidelijk zijn dat de impact wel degelijk groot is. Ways of Change illustreert dat je door eerlijke aankopen te doen invloed hebt op het leven van iemand anders. Sterker nog, op deze manier kan je je eigen bijdrage leveren aan een positieve verandering in de wereld. Elk sieraad heeft zijn eigen unieke verhaal, maar ze zorgen allemaal voor een verbintenis tussen maker en drager. En wat is er, in tijden van conflicten en verdeeldheid, beter dan een herinnering aan het feit dat we uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn?

Het televisiedebuut van Cara Boccieri met Ways of Change is zondag 26 maart om 21:25 uur te zien in “Floortje naar het eind van de wereld” op NPO 1.

Ter ere van dit debuut kunnen producten nu eenmalig besteld worden met 21% korting.

Meer info:

Andrea Dorresteijn

Andrea Dorresteijn is onlangs afgestudeerd in de geneeskunde en specialiseert zich nu tot psychiater. Zij probeert al van jongs af aan om zo liefdevol en duurzaam mogelijk te leven: voor mens, dier en milieu. Andrea is als bestuurslid verbonden geweest aan PINK! Amsterdam (de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren), omdat zij zich op verschillende manieren wil inzetten voor een duurzame wereld. Dit doet zij tegenwoordig het liefst door gebruik te maken van één van haar hobby's: schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top