skip to Main Content

Project Cece: Je online gids in het fairfashion oerwoud

Project Cece: Je Online Gids In Het Fairfashion Oerwoud

Je wilt graag duurzame en fairtrade kleding kopen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Welke merken zijn duurzaam? En waar vind je ze? Na lang zoeken zie je door de bomen het bos niet meer, en eindig je uiteindelijk toch maar weer in de webshop van H&M of Zara. Herken je dit probleem? Je bent niet de enige. Drie studentes van de Universiteit van Amsterdam vonden het daarom hoog tijd om hier iets aan te veranderen. Ze startten de Project Cece website, waarop ze het online aanbod van eerlijke kleding verzamelen. Zo kunnen wij gemakkelijker kiezen.

Door Elmie van Hoof

De drie Amsterdamse studentes, Marcella, Melissa en Noor vroegen zich af waarom ze steeds weer kleding kochten bij grote merken, ook al wisten ze dat het productieproces niet helemaal eerlijk verliep. Marcella: “Zo kwamen we tot de conclusie dat de oorzaak lag in een combinatie van extreem goedkoop, mooi en makkelijk.” Zoekende op het internet vonden ze ontzettend veel betaalbare, modebewuste en eerlijke merken: duurzame kleding wás er dus wel, maar het moest gemakkelijker worden om het te kopen. “Project Cece is dus eigenlijk ontstaan uit onze eigen behoefte aan betere vindbaarheid van conscious clothing.”

Duurzame labels

In 2015 besloten ze om er echt voor te gaan en binnen een jaar stond de website online. Hoewel de ontwikkeling van de website voorspoedig ging, liepen de meiden tegen het welbekende probleem van het begrip duurzaamheid aan. Marcella: “De ene keer wordt goede arbeidsomstandigheden bedoelt, de volgende keer gaat het om een milieuvriendelijk productieproces en daarna weer om lokale productie.” Om dit inzichtelijker te krijgen, maakt Project Cece gebruik van zogenaamde labels die vertellen wat een merk precies aan duurzaamheid doet. Voor het gebied waarvoor een merk expliciet zijn best doet, krijgt het een label. Hierdoor helpt Project Cece ook bij het kiezen van je kleding. Nu kun je zelf gemakkelijk bepalen welk aspect van duurzaamheid je het belangrijkst vindt.

Keuring van keurmerken

Zoals bij alle kleding webshops, kun je op Project Cece zoeken naar een bepaald kledingstuk, maar ook naar kledingmerken, zoals People Tree, Miss Green, uyichi en Wunderwerk. Als je al het één en ander weet over fair fashion, kun je voor een specifiek kledingkeurmerk kiezen: de site heeft maar liefst negentien bekende en minder bekende keurmerken verzameld, waaronder de Global Organic Textiles Standard (GOTS) en Fairtrade. De keurmerken zijn zorgvuldig door de dames uitgezocht, en hebben elk een korte beschrijving. Marcella: “Sommige keurmerken zeggen bijvoorbeeld niets meer dan ‘wij doen ons best om … te doen, maar wij worden hierop niet gecontroleerd door andere partijen’. Omdat we wel écht goede merken wilden hebben op onze website, hebben we dat steeds moeten uitzoeken, en uiteindelijk alleen de waardevolle keurmerken toegevoegd.”

En verder?

Op dit moment zijn ze bezig met het ontwikkelen van een duurzaam bedrijfsmodel achter de website. Marcella: “In eerste instantie financierden we alles namelijk uit eigen studentenzak. Nu worden we steeds vaker benaderd door merken en winkels zelf die hun producten op de website willen.” Een mooie ontwikkeling, want het runnen van een professionele website gaat niet zonder slag of stoot. Ook voor de toekomst hebben Marcella, Melissa en Noor plannen. “Ons doel is om het zó makkelijk maken om duurzame en eerlijke kleding te kopen, dat het de norm wordt.”

Zelf een kijkje nemen of meer willen weten? Ga naar www.projectcece.nl

Elmie van Hoof

Elmie van Hoof is momenteel consultancy intern bij Sustainalize, een adviesbureau voor alles wat met MVO te maken heeft. Ze is bezig met haar Joint International Master in Sustainable Development, waarvoor ze een half jaar in Leipzig heeft gewoond en gestudeerd. Ook volgt ze het Climate-KIC sustainable entrepreneurship programma. Elmie leest en schrijft dan ook graag over sustainable start-ups en projecten, maar ook over internationale ontwikkelingen wat betreft resources en energie. Daarnaast is ze graag op pad om nieuwe plekken te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top