skip to Main Content

Achter de schermen bij Paradigm festival

Achter De Schermen Bij Paradigm Festival

In augustus vindt alweer de zevende editie plaats van het vetste techno en house festival van het Noorden: Paradigm festival. Bij dit evenement, gehouden op het Suikerunie terrein van Groningen, draait het om muziek en beleving. Dat Paradigm inmiddels een belangrijk onderdeel is geworden van de Groningse cultuur, wist ik al. Maar bij toeval kwam ik er achter dat het festival heel veel toffe duurzame projecten onderneemt. Genieten van muziek, bier en tegelijkertijd bewust zijn van de wereld en de toekomstige generaties: het kan!

Ik ging in gesprek met Piter Terpstra, mede-eigenaar van Paradigm club en festival, om hem alles te vragen over deze duurzame activiteiten rondom Paradigm.


Paradigm FestivalWat is het meest innovatieve duurzame project dat jullie hebben?

De stages die we hebben gebouwd, bijvoorbeeld de Dome. Van een oude loods hebben we de twaalf beste spanten uitgezocht, hiermee een cirkel gevormd, en zo is de Dome-stage ontstaan. Eigenlijk was dit een pand dat naar de sloop moest, waarbij al het materiaal vernietigd zou worden. Wij hebben dit een tweede leven gegeven, door een Dome te bouwen waar iedereen onder staat te dansen. Dat is toch wel heel bijzonder.

Wat voor nieuws gaan we zien op Paradigm 2017?
We willen af van de chemische dixi’s. Daarom zijn we op dit moment bezig met bouwen van eco-toiletten. Deze worden gemaakt van met name gerecycled materiaal. De festivalbezoekers doen hier hun boodschap op. We gaan dit opslaan en na een jaar is het gecomposteerd.

Paradigm FestivalHoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie?

In de eerste plaats zijn we een dance-event. Uiteindelijk draait het bij ons om muziek en beleving, niet om duurzaamheid. Wel hoort duurzaamheid inmiddels bij de totstandkoming, we zijn niet bang om te veranderen. We zijn wie we zijn. Maar we voelen wel een bepaalde verantwoordelijkheid. We willen meelopen in de verandering van de wereld, dat is belangrijk voor ons.

Hoe uit deze verantwoordelijkheid zich?

We zijn nu in een nieuwe fase waarin we verschillende duurzame oplossingen creëren. Zo zijn we bezig met de realisatie van een Eco-dorp. Hier zijn we tuinen aan het maken, waarbij we appelbomen hebben gekruist, ge-ent en gepland. Aangezien wij meerdere keren per jaar een evenement organiseren op het terrein, willen we ook iets terug geven aan het terrein. Dit is op verschillende manieren in te richten. Als je een evenement houdt, zorg je voor geluidsoverlast, ook voor dieren. Daarnaast creëer je veel rotzooi. We voelen de verantwoordelijk om hier over na te denken en hier iets aan te doen. We nemen iets, dus je geeft ook iets terug. Dat is mooi, toch? Het eco-dorp is hier een voorbeeld van. En zo blijven we altijd op zoek naar de volgende stappen die we kunnen zetten.
Paradigm FestivalEco-dorp, vet! Kan je hier iets meer over vertellen?
Op het Suikerunie terrein in Groningen willen we het festival combineren met een eco-dorp. Dat wil zeggen een combi van een circulaire community en een culturele broedplaats. Deze twee concepten kunnen mooi samengaan. Het festival zorgt voor de financiën om te investeren in duurzame ontwikkeling. Het eco-concept kan het terrein onderhouden, waarbij een community opgezet wordt die naar het festival toewerkt. Het hele jaar door worden tuinen onderhouden en groenten geoogst. Deze groenten worden dan weer geserveerd op het festival.

Hoe kunnen we betrokken raken bij de activiteiten van Paradigm?
Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met de ‘Part of the Shift’ campagne. Iedereen kan deelnemen aan deze beweging om zo samen met ons nieuwe dingen te creëren. Deze verandering bestaat uit verschillende (duurzame) projecten, zoals het bouwen van toffe dingen uit restmateriaal.
We zijn altijd op zoek naar creatievelingen en/of vrijwilligers!

Aan het eind vertelt Piter me over de totstandkoming van de naam ‘Paradigm’. Dit kan meerdere betekenissen hebben, in dit geval staat het voor een soort onverklaarbaar verschijnsel, iets mysterieus wat je niet goed kan plaatsen. Misschien is duurzaamheid door haar complexiteit ook wel een paradigma, iets wat niet in een hokje geplaatst kan worden. Maar juist daardoor vol creativiteit en uitdagingen!

Wil je meer duurzame projecten ontdekken van Paradigm? Of gewoon lekker genieten van de techno en house-beleving? 11 t/m 13 augustus 2017 vindt het Paradigm Festival plaats in Groningen.

 

Bron foto’s: Facebook Paradigm Festival
https://www.facebook.com/paradigmfestival/photos

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top