skip to Main Content

Universiteit Wageningen duurzaamste onderwijsinstelling van Nederland

Universiteit Wageningen Duurzaamste Onderwijsinstelling Van Nederland

Amsterdam, 19 mei 2017 – Universiteit Wageningen is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd vanmiddag bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. De universiteit heeft voor de vijfde keer op rij gewonnen. De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op de Vrije Universiteit in Amsterdam, georganiseerd door SURFsara en Studenten voor Morgen. De ranglijst toetst op duurzaamheid in de breedste zin van het woord en wordt dit jaar voor de zesde keer gepubliceerd.

De TU Eindhoven eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Universiteit Leiden die vorig jaar op de vijfde plek eindigde. De Vrije Universiteit Amsterdam valt op als stijger in de lijst, in 2016 stond de universiteit op de zevende plaats en nu is de VU gestegen naar nummer vier. Beste hogeschool in de lijst is Avans Hogeschool. Aan de ranking namen dit jaar in totaal 11 universiteiten en 9 hogescholen deel. Bij alle deelnemende instellingen is een duidelijk toename in duurzaamheid waarneembaar, zo blijkt uit de ranking van studenten. De top drie heeft duurzaamheid zelfs op alle niveaus in de organisatie verankerd. Dit is het gevolg van een lange-termijn strategie, waarbij betrokkenheid van studenten en medewerkers tot speerpunt is gemaakt en het thema duurzaamheid niet meer weg te denken is.

Dit jaar is voor het eerst de award voor het meest iconische project meegenomen in de ranking. De naam zegt het al; tijdens het ranken werd er gezocht naar het meest iconische, innovatieve en duurzame project waarin ook een belangrijke rol werd toegekend aan studenten. De TU Eindhoven heeft aan al deze eisen voldaan met het ontwerpen van hun nieuwe hoofdgebouw De Atlas. “Het is fantastisch om te zien hoe studenten, onderzoekers en bedrijven samen duurzaamheid volledig integreren in alle aspecten van de renovatie,” aldus Luna Meister, bestuurslid Hoger Onderwijs van Morgen.

De SustainaBul toetst op duurzaamheid en transparantie binnen vier thema’s: Onderwijs, Onderzoek, Bedrijfsvoering en Integrale benadering. Instellingen vullen een vragenlijst in, en geven bij ieder antwoord een bewijs: een beleidsstuk, overeenkomst of ander document waaruit blijkt dat het antwoord juist is. De SustainaBul legt de nadruk op het delen van informatie, daarom wordt een link naar een pagina op de website van de instelling aangemoedigd. Door een team van dertig onafhankelijke studenten, de Rankers, worden de antwoorden gecontroleerd aan de hand van deze beleidsstukken, waarna punten worden toegekend. Op basis van het totaal aantal behaalde punten wordt de ranglijst opgemaakt. De uitvoering van de SustainaBul is mogelijk gemaakt door het programma DuurzaamDoor van RVO.nl.

Naast de ranglijst wil de SustainaBul elk jaar vernieuwen zodat er ruimte blijft voor de hoger onderwijsinstellingen om zich te ontwikkelen. “Dit jaar is ons speerpunt transparantie geweest. Zo wordt de SustainaBul meer en meer een platform van kennisdeling, waarmee we transitie naar duurzaam onderwijs versnellen,” aldus Hanna Lubbers, voorzitter van Morgen. “Dit jaar publiceren wij een rapport over de status quo op het gebied van duurzaamheid in het hoger onderwijs. De laatste ontwikkelingen en inspirerende voorbeelden staan hierin. Neem een kijkje en raak geïnspireerd!” Het rapport is te vinden op de website van Studenten voor Morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top