skip to Main Content

Wordt Nederland dan toch wereldkampioen?

Wordt Nederland Dan Toch Wereldkampioen?

Het is het jaar 2030. Nederland is koploper in duurzame energie. Ook is ons landje klimaatneutraal en veroorzaken we geen impact meer op het milieu. Is dit een sprookje? Misschien, maar het is wel hét grote doel van optimist en Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra.

Door Nick Bijlsma, Correspondent Evenementen

[Afbeelding: Ruud Koornstra. – ©Eigen foto]

Het is nog een lange weg naar zero carbon emissies: Nederland loopt enorm achter in vergelijking met andere Europese landen als het gaat om CO2-reductie. De kans dat Nederland wereldkampioen voetbal wordt is waarschijnlijk nog groter. Duurzame ondernemer Koornstra, onder andere bekend van de Duurzame 100 en als mede-producent van Lingo, is echter overtuigd dat Nederland klimaatneutraal gaat worden in 2030. Hij hield onderstaand pleidooi tijdens de ‘Energie- en Klimaatjury’ van afgelopen 19 april op het hoofdkantoor van de Sociaal-Economische Raad.

Ontwikkeling technologie: elektrische auto trekt razendsnel op
Ruud Koornstra beaamt dat de energietransitie nu traag verloopt, maar zegt ook dat dit sneller zou kunnen. Hij geeft het argument dat Nederland ook al grote en snelle veranderingen heeft meegemaakt in de negentiende en twintigste eeuw. Een voorbeeld van een grote verandering die eigenlijk best snel ging was de aanleg van het gasnetwerk in de jaren zestig. Binnen tien jaar waren alle gemeentes in heel Nederland aangelegd op gas. Als we op dezelfde manier denken, zou de oude gas-infrastructuur straks ook binnen die tijd weer weggehaald kunnen worden. Het is een megaklus, maar niet onmogelijk.

Een ander voorbeeld is de elektrische auto. Koornstra haalt aan dat hij een aantal jaren geleden in een elektrische auto reed, toen er nog geen Tesla’s waren. Personen als Maxime Verhagen (oud-minister en vicepremier van het CDA, red.) geloofden toen niet dat zo’n auto kon rijden op stroom uit het stopcontact. En dat terwijl de Tesla op dit moment niet meer weg te denken is. Zo’n grote systeemverandering kan dus gewoon plaatsvinden binnen een generatie, maar daarvoor is wel wat inbeeldingsvermogen nodig.

Voor een grote transitie moet ook de mindset veranderd worden. Ook al gaat het maar om een kleine verandering, de gevestigde orde blijft vasthouden aan oude gewoontes. Als voorbeeld gaf Koornstra een gesprek met de baas van BMW. Deze man praatte alleen maar over de technische verandering van het benzineverbruik: van 1 op 10 naar 1 op 20 binnen 10 jaar. Ook zouden auto’s over 100 jaar waarschijnlijk wel 1 op 100 kunnen rijden zijn door innovatie. Koornstra vroeg: “En elektrisch rijden dan?”. “Gebeurt niet,” was het directe antwoord. Dit wijst erop dat de gevestigde orde in een tunnelvisie blijft rijden zonder eens een afslag te nemen. Men staat niet open voor nieuwe, disruptieve technologieën.

Innovaties zijn de sleutels tot verandering. Denken over duurzame groei is lastig voor de gevestigde orde, maar het zal onvermijdelijk worden (zie ook: brief hoogleraren). Mede dankzij pioniers op het gebied van technologische innovatie en leiderschap van mensen die buiten het boekje durven te gaan, zal de wereld anders leren denken.

Implementatie!
Het innovatieproces zou volgens Koornstra effectiever worden als alle ideeën op het gebied van de energietransitie mee worden genomen in besluitvorming. We moeten niet inzetten op één technologie of wachten op één silver bullet. De regering en beleidsmakers moeten luisteren naar alle mogelijke oplossingen en ideeën, zodat implementatie op verschillende vlakken gebeurt. Hierbij moeten we elkaar niet afblaffen en tegen elkaar in gaan, maar de alle mogelijkheden zien van samenwerking, aldus Koornstra.

Daarnaast gaat actie voor alles: implementatie van ideeën is de snelste manier om verandering teweeg te brengen. Je moet het gewoon doen – cliché, maar waar. De bal gaat pas rollen wanneer het voor de gevestigde orde inzichtelijk wordt wat het effect is van nieuwe technologieën of nieuw beleid.

[afbeelding: Energy Innovation Talks 2017]

Visie van een nieuwe generatie
De gevestigde orde wil misschien wel naar een duurzamer Nederland, maar nog niet met de benodigde snelheid. Jongeren zien daarentegen juist eindeloze mogelijkheden en weinig obstakels. Waarom zouden we niet de kennis van de gevestigde orde combineren met de frisse blik van jongeren? Dit is precies de hoofdgedachte van de Energy Innovation Talks.

De Topsector Energie daagt de nieuwe generatie uit om innovatieve ideeën te ontwikkelen tijdens de Energy Innovation Talks. Studenten en Young Professionals presenteren deze ideeën tijdens de Werkconferentie van de Topsector Energie. Daarnaast maken deelnemers kans op een gesprek met de minister van Economische Zaken en andere kopstukken uit de Topsector Energie, om zo hun ideeën kenbaar te maken.

Tijdens de Energy Innovation Talks worden de deelnemers optimaal voorbereid en ondersteund bij het ontwikkelen van ideeën en het geven van hun talk. We trappen af op 16 juni met een inspirerende masterclass onder leiding van energie-experts. Daarop volgt een uniek bootcamp weekend, waarbij de deelnemers aan de hand van diverse workshop worden klaargestoomd voor de Werkconferentie Topsector Energie.

Wil jij je als student of Young Professional inzetten voor de energietransitie? Doe dan mee met de Energy Innovation Talks en schrijf je in op de website! Om mee te doen heb je niet per se een achtergrond nodig in energie nodig – enthousiasme voor het onderwerp is het belangrijkst!

[afbeelding + link: Energy Innovation Talks 2017]

Nick Bijlsma

Nick Bijlsma krijgt de Community of Energy Top Talents (CETT)-studiebeurs en studeert Sustainable Development in Utrecht, met een specialisatie in Earth System Governance. Hierbij richt hij zich vooral op het beleid van duurzame ontwikkeling en de energietransitie, omdat hij van mening is dat goed beleid één van de belangrijkste factoren is om de energietransitie te versnellen. Hij heeft interesse in het gehele duurzaamheidsspectrum en is Living Lab Officer bij de Green Office Utrecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top