Het recept tegen voedselverspilling
Verdwijnen bij jou ook open potjes olijven, halve courgettes, restjes couscous of een geopend blik bonen nog veel te vaak beschimmeld in de prullenbak? Dan is hier een recept waarin je eigenlijk alle restjes en halflege potjes kunt gebruiken. Makkelijk, snel en een superlekkere manier om geen eten meer te hoeven verspillen.
Door Willemijn
Wat heb je nodig?
Dat ligt aan wat je hebt! Kies bijvoorbeeld uit dit lijstje met basisingrediënten.
Per persoon:
- 75 gram couscous of bulgur met wat kruidenmix naar keuze.
- Een paar lepels bonen, kikkererwten of linzen
- Frisse groente: een stuk komkommer, tomaat, paprika, wat radijsjes, een wortel, of een halve avocado.
- Smaakmakers: olijven, kappertjes, mais, of gegrilde paprika.
- Toppings: sesamzaadjes, tahin, limoensap of een flinke lepel houmous.
- Eventueel: tofu, falafelballetjes of groenteballetjes
Wat ga je doen?
- Begin met rijst, couscous, bulgur of iets vergelijkbaars dat je over hebt. Doe dat gekookt in een kom met wat kruidenmix.
- Kijk dan in je koelkast en vis restjes groente, potjes olijven en wat saus eruit. Snijd alles klein.
- Rangschik alle ingrediënten in ‘vakjes’ in de kom bovenop de bulgur of rijst. Eindig met wat olijfolie, saus, houmous, kruiden of sesamzaadjes. Het mooie is: je kunt dit natuurlijk per kom aanpassen naar wat ieder lekker vindt!
Op de foto had ik: bulgur met ras el hanout-kruiden als basis. Daarop tomaat, radijsjes, komkommer, mais. En canneli-bonen, avocado, gegrilde paprika en olijven. Getopt met wat sesamzaad en tahin. Voor herhaling vatbaar!