skip to Main Content

Rol van jongeren in energietransitie – Ed Nijpels

Rol Van Jongeren In Energietransitie – Ed Nijpels

De energiewereld verandert razendsnel. Er ligt een enorme uitdaging in het maken van de juiste keuzes. En daarbij blijft de oudere generatie te lang vastzitten in hun oude patronen. Maar hoe kan de energietransitie dan worden versneld? Door de visie van de nieuwe generatie natuurlijk!

Door Nick Bijlsma

Jongeren spelen een cruciale rol binnen de energietransitie door hun frisse blik en durf om buiten kaders te denken. Ed Nijpels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), gaf vorig jaar tijdens de Masterclass een inspirerende speech over de rol van jongeren in de energietransitie. Ga jij de uitdaging aan en zet jij de energiewereld op zijn kop? Schrijf je dan nu in voor de Energy Innovation Talks.

Noodzaak: Nederland loopt hopeloos achter

“In Nederland hebben we in totaal zo’n 5% duurzame energie en van de Europese gemeenschap moeten we naar 14% toe in 2020. We lopen hopeloos achter. We lopen achterop in het peloton.” aldus Nijpels.

Het Energieakkoord vormt een basis voor verdere onderhandelingen waarin de overheid, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen aan zijn verbonden. Het Energieakkoord geeft ook handvaten over energiebeleid- en keuzes die nodig zijn om de energietransitie te versnellen.

Hoe draagt Ed Nijpels bij aan het versnellen van de energietransitie?

Als lid van het bestuur SER controleert Nijpels samen met drie andere bestuursleden het Energieakkoord. In zijn functie stuurt hij partijen aan op verschillende manieren:

“Soms een schop onder de kont, of soms moet ik ze een beetje meetrekken. Dus ik varieer een beetje van politieagent tot schooljuffrouw en soms mag ik de ijscoman zijn en de ijsjes uitdelen. Dat is een buitengewoon interessant proces en dat betekent ook dat wij vrij strak moeten sturen op de uitkomst van het proces, maar dat is ook ingewikkeld, dat je vier man hebt voor de controle van het Energieakkoord. En je begrijpt dat dit een erg ingewikkelde zaak is, want er zijn vele honderden acties die in het Energieakkoord zitten.”

Rol van jongeren

De doelstellingen van het Energieakkoord zullen worden gehaald als we de koers aanhouden zoals het nu gaat. Maar er moet rekening gehouden worden met de snelheid van veranderingen: “De wereld en de snelheid van ontwikkelingen gaan zo snel dat je nu nauwelijks kunt voorspellen waar je in 2020, 2023 uit gaat komen. Dat geldt ook voor het gehele energie-terrein…”. Er komt een compleet nieuwe wereld aan, en juist daar is de visie van de nieuwe generatie belangrijk. De rol van jongeren in de energietransitie zit vooral in het meenemen van de oudere generatie in de nieuwe wereld. “Die transitie naar de nieuwe wereld zal voor jullie minder moeite kosten, maar voor de mensen die te maken hebben met de oude economie is het enorm lastig om het zich voor te stellen.”

Visie van de nieuwe generatie

“En wat er nodig is, is dat je die oudere generatie meeneemt in die wereld. En daar spelen jongeren een cruciale rol in, want die transitie gaat veel sneller dan iedereen verwacht. De maatschappelijke veranderingen gaan zo snel, dat heel veel mensen dat niet kunnen bijbenen, of nog veel erger, dat mensen zich ertegen gaan verzetten. Dat ze met ouderwetse middelen denken dat ze nieuwe economische ontwikkelingen tegen kunnen houden. Een voorbeeld, zoals Uber, Airbnb; ja dat bestond 5 jaar geleden niet.”

“Kortom, die hele wereld van energie is snel aan het veranderen en dat zien we op veel grote terreinen gebeuren. En daarvoor zijn jullie de dragende elite. Van jullie zal er uiteindelijk, zal niet alleen de ideeën moeten afkomen, maar ook de vormgeving van de ideeën.”

 

Deze blog is eerder verschenen op energyinnovationtalks.nl. Meer lezen? Klik hier voor meer blogs. 

Nick Bijlsma

Nick Bijlsma krijgt de Community of Energy Top Talents (CETT)-studiebeurs en studeert Sustainable Development in Utrecht, met een specialisatie in Earth System Governance. Hierbij richt hij zich vooral op het beleid van duurzame ontwikkeling en de energietransitie, omdat hij van mening is dat goed beleid één van de belangrijkste factoren is om de energietransitie te versnellen. Hij heeft interesse in het gehele duurzaamheidsspectrum en is Living Lab Officer bij de Green Office Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top